Hlavní obsah

První předpověď, která vidí až k Vánocům. Citelně se ochladí, sníh se ale udrží stěží

Videoblog meteorologa Petra Dvořáka. Vysvětluje v něm, co je to teplý sektor a co pro nás znamená jeho konec.

 

Reklama

Čekejte v příštím týdnu docela větrno a sníh, který se na ještě málo studeném povrchu neudrží.

Článek

V příštím týdnu se citelně ochladí. „Po celý týden bude docela větrno, což znamená, že se vyhneme podzimním mlhám,” říká ve svém videoblogu meteorolog Petr Dvořák.

Na listopad nezvykle teplé dny, kdy se rtuť teploměru přes den vyšplhala až k patnácti stupňům, ukončil studený víkend - a příští dny v tom budou pokračovat. Bude sněžit, na horách výrazněji, v nižších polohách se ještě sníh neudrží, protože povrch země není dostatečně studený.

Chladnější charakter počasí vydrží až do Vánoc. V noci má mrznout, přes den se budou teploty pohybovat kolem nuly. Sněžit by mělo hlavně na horách, sníh se ale objeví i v nižších polohách.

První výhled na období Vánoc říká, že můžeme čekat spíše sněhové srážky. Období od 27. listopadu až do 24. prosince by mělo být jako celek teplotně slabě podprůměrné.

Provozovatelům lyžařských středisek na Šumavě umožnil příchod chladnějšího počasí spustit sněhová děla, hlásí z víkendu agentura ČTK. V noci na neděli teploty klesly i šest stupňů Celsia pod nulu a napadlo trochu sněhu.

„Výhled počasí je zatím optimistický, ale jestli budeme lyžovat už příští týden, to je ještě otevřené,” řekl Petr Vondraš z lyžařského areálu Zadov.

Například na Churáňově leží okolo deseti centimetrů přírodního sněhu. Zasněžovací technika se rozjela ráno.

Reklama

Doporučované