Hlavní obsah

První sezonu pražského kulturního centra Vzlet zahájí program pro děti

Foto: Shutterstock.com

„Ilustrační foto.“

Reklama

První sezonu nového kulturního centra Vzlet v pražských Vršovicích zahájí 1. září odpolední program pro děti, divadlo, koncerty a další akce.

Článek

Do 5. září se zde představí organizace, které ve Vzletu působí. Zájemci tak mohou navštívit Den s Brejlandem, Den s Collegiem 1704, Den s Vosto5 a Den s Kinem Pilotů. Novináře o tom dnes informoval Petr Prokop, ředitel kulturního centra Vzlet a člen soboru Vosto5.

Prostor Vzletu zrekonstruovala městská část Praha 10 a ve výběrovém řízení k jeho provozu vybrala společnost Ústředna, která se skládá z Divadla Vosto5, barokního orchestru Collegium 1704 a vršovického Kina Pilotů. Na jeho otevření vybrali v crowdfundingové kampani přes 1,25 milionu korun.

Budova Vzletu, původní prvorepublikové kino ve Vršovicích, byla během své téměř stoleté existence prosperujícím biografem, zchátralým skladem filmového archivu i multifunkčním kulturním prostorem. Poslední roky zůstávala nevyužitá. Galerie Vzlet bude také využívat prostory Rohovky - místnosti na rohu ulic Holandská a Norská.

„Ambice Vzletu jsou různorodé. Od toho, že zakládající organizace prezentují vysokou uměleckou kvalitu v případě Collegia 1704, případně tu národní v případě Divadla Vosto5, ale zároveň se snažíme nebýt uzavření a do sebe zahledění. Existujeme mimo centrum a chceme fungovat i na lokální úrovni, aby sem místní rádi chodili. Snažíme se být rozkročení od vysokého umění až po běžný život, protože máme pocit, že to je úloha kulturního centra 21. století,“ řekl ČTK Prokop.

První den veřejného provozu Vzletu začne ve 13:00 programem pro nejmenší návštěvníky. Eva Jiřička a Eva Koťátková si pro Galerii Vzlet připravily výtvarnou dílnu s názvem Sny o škole. Dále program představí loutkovou pohádku a hudebně-výtvarný workshop s moderátorkou Klárou Boudalovou. Večerní program zahájí v 18:00 vernisáž Galerie Vzlet na venkovní stěně Vzletu. Instalaci Recept od Krištofa Kindery ve venkovní Galerie Vzlet vystřídá nové dílo Evy Koťátkové s názvem Škola odučování: Složit se jinak, mimo kategorie. Součástí úvodního dne bude také audiovizuální hříčka z tvůrčí dílny režiséra Jiřího Havelky, producenta Petra Prokopa a hudebníka a zvukového designéra Martina Hůly a koncert skupiny Bert & Friends.

Během podzimu Vzlet čeká několik představení v rámci festivalu současného umění 4+4 dny v pohybu, otevření nového galerijního prostoru ve velkém foyer nebo koncerty komorní řady Collegia Vocale 1704. Další informace se nacházejí na stránkách kulturního centra Vzlet.

Reklama

Doporučované