Hlavní obsah

Pryč od Číny: Matka TikToku se potichu přesouvá do Kalifornie

Foto: https://www.pexels.com/

Ilustrační foto.

Reklama

ByteDance je čínská vývojářská společnost zabývající se internetovou technologií se sídlem v Pekingu, kterou založil v roce 2012 Čang I-ming. A pak tady máme její neznámější dítě TikTok.

Článek

Jestli se říká, že Facebook je „mrtvá“ platforma a jede Instagram, tak děti nového tisíciletí by mohly oponovat, že teď je „in“ právě TikTok. Na aplikaci mohou vytvářet a sdílet krátká videa.

V roce 2018 se TikTok stal nejúspěšnější aplikací ve Spojených státech a postupně pronikl do všech koutů světa. Používá jej více než půl miliardy lidí měsíčně.

Pryč z Číny

ByteDance jde v posledních měsících potichu, ale jistě směrem odsunutí od čínského vlivu. Postupně odtud převádí možnosti globálního rozhodování a výzkumu. Jasně to naznačila už změna generálního ředitele. Kevin Mayer vyměnil trikot společnosti Walt Disney za kormidlo TikToku a funkci provozního ředitele ByteDance. Podřízen je samozřejmě Čang I-mingovi.  Podle zdrojů agentury Reuters bylo mnoho z Mayerových činností dříve řízeno právě z Pekingu.

Strategie je zaměřena nejen na TikTok, který je v Číně k dispozici pod názvem Douyin, ale také na další podniky ByteDance, uvedly zdroje.

Hurá do USA

A kam jinam by se společnost přesouvala než do Mekky moderních technologií – do Kalifornie. Podle tří zdrojů agentury Reuters firma rozšířila v kalifornském Mountain View inženýrské, výzkumné a vývojové operace TikToku. Jak uvedl jeden ze zdrojů, zaměstnali tam více než sto padesát inženýrů.

Krom toho ByteDance najala ředitele pro vztahy s investory v New Yorku, aby zůstala v kontaktu s hlavními investory včetně General Atlantic a investiční KKR. Také tyto vztahy byly dříve řízeny přes Peking. Změny přicházejí v době zvýšeného napětí mezi USA a Čínou v oblasti obchodu, technologií a pandemie koronaviru.

Přerušení vazeb s čínským týmem však nebude vůbec lehký úkol. Někteří inženýři v Číně jak TikTok, tak místní Douyin podporují. Úplné oddělení vývoje je ale téměř nemožné, protože obě aplikace mají společný základ, uvedly zdroje pro Reuters.

Spojení s vládou

Loni na sebe ByteDance strhla pozornost veřejnosti kvůli obvinění, že úzce spolupracuje s čínskou vládou na cenzuře a zkoumání obsahu. O napojení informoval deník The Washington Post. The Guardian posléze získal dokumenty podrobně popisující pokyny pro TikTok, které obavy potvrzovaly: ByteDance cenzuruje politický obsah ve své aplikaci v souladu s pekingskými prioritami, stejně jako internetový Tencent a jakákoliv další sociální média.

Zákroky jsou různé: od označení nevhodného obsahu přes zkreslování historie po zákaz kritiky čínského socialistického systému nebo vysoce kontroverzních témat.

Ohrožení národní bezpečnosti

Od loňského roku se proto TikTok zaměřila na pozornost amerických úřadů, zda nepředstavuje riziko pro národní bezpečnost. Vyšetřování vede Výbor pro zahraniční investice ve Spojených státech (CFIUS) a je zaměřeno na nakládání s osobními údaji. „CFIUS by posoudil, zda byly skutečně operace funkčně nezávislé a izolované od potenciálně nepřátelského vlivu,“ uvedl pro Reuters Paul Marquardt, právník CFIUS, který se na přezkoumání podílí.

Mezi zákonodárci, kteří vyšetřování iniciovali, byl senátor Marco Rubio. „Dokud TikTok nebo jakákoli jiná aplikace funguje způsobem, který dává čínské vládě a komunistické straně jakoukoliv páku, je nemožné oddělit jeho používání od rizika, že informace uživatelů by mohly být ohroženy,“ odpověděl agentuře Reuters na otázku, zda nedávné kroky TikToku mohou obavy Spojených států zmírnit.

Reklama

Doporučované