Hlavní obsah

Prymula je zpět na ministerstvu. Zůstalo po něm 100 milionů k rozdělení

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Reklama

Ministr zdravotnictví Roman Prymula rezignoval na post vládního zmocněnce. Zatím není jasné, kdo místo něj bude řídit vědecké projekty a jejich financování.

Článek

Roman Prymula začátkem týdne vystřídal v čele resortu zdravotnictví Adama Vojtěcha a s tím skončilo jeho angažmá na postu předsedy České vakcinologické společnosti, ale také v pozici vládního zmocněnce pro zdravotnictví.

„Roman Prymula rezignoval na post vládního zmocněnce. Jeho funkce vládního zmocněnce pro vědu a výzkum bude ale samozřejmě zachována,“ napsala Seznam Zprávám Jana Adamcová, tisková mluvčí Úřadu vlády.

Pozici vytvořil pro Prymulu koncem května premiér Andrej Babiš, když Prymula odcházel z ministerstva z pozice náměstka, mimo jiné kvůli chybějící prověrce. Prymula tak na vládě získal na starost zdravotnický výzkum a redigování programů souvisejících s covid-19. Koncem června pak avizoval, že na tyto programy půjde až 100 milionů korun.

Seznam Zprávy proto zjišťovaly, zda již peníze přišly a zamířily na projekty související s covidem. Úřad vlády na opakované dotazy zatím nereagoval a nový ministr Roman Prymula pak Seznam Zprávám řekl, že se počítá s tím, že 100 milionů přijde nejspíš do konce září.

„Peníze během léta nepřišly vůbec, protože se řešilo, jak celou věc zadministrovat. Ministerstvo zdravotnictví peníze nemělo, takže se věc musela řešit s Ministerstvem financí a věc je již dohodnutá a peníze by měly přijít do konce září,“ řekl Prymula Seznam Zprávám.

Podle Prymuly se budou peníze rozdělovat na základě veřejné soutěže. „Bude to obdoba regulérní soutěže, těch 100 milionů by se mělo soutěžit. Na každý projekt by tak mělo jít zhruba pět milionů korun,“ uvedl.

„Témata pro projekty jsou jasná. Bude se to týkat vývoje nových diagnostických metod, klinických postupů, tak, abychom zlepšili diagnostiku a léčbu tohoto onemocnění,“ doplnil.

O tom, kdo peníze dostane, by měla pak měla od října rozhodovat komise Agentury pro zdravotnický výzkum, kde je vědecká rada. Podle Prymuly je 100 milionů zatím malá částka, ale do budoucna se řeší i vyšší financování.

„To zatím řeší vědecká rada pro vědu a výzkum, je ale zájem, aby částky byly podstatně vyšší a projekty se podporovaly vyšší částkou než jenom pět milionů korun,“ uzavřel.

Zatím však není jasné, kdo zastane post vládního zmocněnce pro zdravotnictví a bude vědecké projekty související s covid-19 kontrolovat. Podle Úřadu vlády by měl jeho místo zastoupit další odborník. „Třeba někdo v rámci Rady pro vědu, výzkum a inovace,“ vysvětlila Adamcová Seznam Zprávám.

Prvním místopředsedou Rady pro vědu, výzkum a inovace je Petr Dvořák, profesor molekulární biologie a genetiky Masarykovy univerzity, a dalšími členy jsou například biochemik a prorektor pro vědu Univerzity Karlovy Jan Konvalinka nebo Štěpán Jurajda, profesor ekonomie.

Reklama

Doporučované