Hlavní obsah

Prymula odmítl Babišovu nabídku. Nechce být vládním zmocněncem pro očkování

Foto: vlada.cz

Exministr zdravotnictví Roman Prymula

Reklama

Exministr zdravotnictví Roman Prymula Seznam Zprávám řekl, že odmítl nabídku premiéra Andreje Babiše stát se vládním zmocněncem pro očkování proti koronaviru.

Článek

„Odmítl jsem to, já to nebudu. Včera večer jsem to napsal premiérovi,“ řekl ve čtvrtek Seznam Zprávám Roman Prymula. Exministrovi zdravotnictví vadí, že by se systém očkování řídil zvlášť z Úřadu vlády a zvlášť z Ministerstva zdravotnictví.

„Rozhodl jsem se tak, protože není možné to řídit ze čtyř míst. Je tady už jeden koordinátor a tím je pan Zdeněk Blahuta. Dominantně je všechno na ministerstvu, takže by nedávalo logiku to řídit mimo to,“ zdůvodnil své rozhodnutí Prymula. Dle svých slov je ale ochoten se systémem očkování radit a pomáhat.

„Budu pomáhat, ale nechci nést odpovědnost za něco, co se dá těžko řídit z externí pozice,“ doplnil.

Seznam Zprávy požádaly o reakci premiéra - zda bude chtít i tak funkci obsadit a kdo by mohl být případně oním náhradníkem. Na dotaz ale Babiš ani Úřad vlády zatím nereagovali.

Exministr obrátil

Prymulovo rozhodnutí je překvapivé. Ještě v úterý totiž Seznam Zprávám potvrdil, že pokud by premiérova nabídka na post zmocněnce přišla, tak ji vezme. A jako jednu z podmínek si dával, aby všechny subjekty začleněné do očkovacího procesu spolupracovaly, protože je potřeba co nejrychleji vymyslet plán, jak naočkovat sedm milionů osob.

O tom, co by nová funkce obnášela, hovořil premiér s Prymulou v pondělí. „Bavili jsme se obecně o té pozici, on s ní přišel. Řešili jsme hlavně agendu postu a také to, jaký očkovací systém se musí v Česku nastavit,“ popsal jednání Seznam Zprávám v úterý.

Prymula funkci odmítl v době, kdy je vláda terčem kritiky opozice za to, že Česko na rozdíl od okolních zemí není na očkování dostatečně připraveno, že chybí očkovací centra a jasný plán s termíny, jak se bude postupovat.

Zdeněk Blahuta, koordinátor pro očkování pod Ministerstvem zdravotnictví, se však domnívá, že je Česko v relativně krátké době, během dvou až tří měsíců, schopno zpoždění dohnat.

„Domnívám se, že za poměrně velkého, ale zvládnutelného úsilí jsme schopni proočkovat šest a půl milionu pojištěnců do léta,“ přislíbil koordinátor vakcinační strategie Zdeněk Blahuta začátkem týdne pro Českou televizi. Jeho optimistickému odhadu ale neodpovídá počet dávek vakcíny, které se do léta mají podle očkovací strategie do Česka dostat.

Prvních necelých deset tisíc dávek vakcíny Pfizer by mělo dorazit 28. prosince. Kufry s vakcínami nicméně budou proudit postupně – během prvního čtvrtletí příštího roku přijdou pro milion lidí, ve druhém pro 2,62 milionu, ve třetím pro 2,42 milionu a ve čtvrtém pro 382 tisíc lidí. Další dávky budou dostupné v následujícím roce.

Reklama

Doporučované