Hlavní obsah

Prymula: S využitím ruské vakcíny Sputnik už mám problém i já

Foto: vlada.cz

Epidemiolog Roman Prymula v době, kdy byl ministrem zdravotnictví.

Reklama

Epidemiolog v minulosti prosazoval možnost, že by se Česko zásobilo ruskou vakcínou bez schválení na evropské úrovni. Teď vyzdvihuje čínskou vakcínu.

Článek

Poradce premiéra a epidemiolog Roman Prymula se v Maďarsku a Srbsku podle svých slov nesetkal s dostatečnými daty k tomu, aby bylo možné schválit ruskou vakcínu Sputnik V pro použití v Česku.

Obě země, kde se již ruskou vakcínou očkuje, Prymula v týdnu navštívil s předsedou vlády Andrejem Babišem. Bývalý ministr zdravotnictví dosud patřil podle svých vyjádření k zastáncům „maďarské cesty“ - tedy využití ruské vakcíny bez koordinace s EU. Moskva zatím o certifikaci své vakcíny v EU zatím ani nepožádala.

„Nikdo nechce, aby se používala vakcína, o které nebudeme nic vědět. Určitě to musí schválit minimálně náš SÚKL nebo Evropská léková agentura (EMA), ale musíme mít data. A ta nemáme. V Srbsku a Maďarsku mají nějaká data, ale nejsou to data dostatečná. A to je i pro mě problém,“ řekl v televizi CNN Prima News Prymula.

Obrat k Číně

Ten dříve říkal, že by ruská vakcína mohla vyplnit výpadky dodávek vakcín, které členským zemím nasmlouvala Evropská komise.

Epidemiolog zároveň v neděli vyzdvihl čínskou vakcínu Sinopharm. Podle něj je již v Srbsku vyočkovaných 500 tisíc dávek této vakcíny. Ta se ale také - na rozdíl od ruské očkovací látky - již o schválení unijním úřadem EMA oficiálně uchází.

Jak dříve uvedly Seznam Zprávy, ještě před cestou do Maďarska byli úředníci Ministerstva zdravotnictví pověřeni, aby zajistili právní možnosti, jak Sputnik V nouzově povolit pouze s doporučením Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Využilo by se k tomu ustanovení zákona o léčivech. Paragraf 8, odstavec 6 tohoto zákona totiž umožňuje vakcínu v Česku použít na odpovědnost státu.

Ještě v Budapešti Andrej Babiš nevylučoval možnost, že se v Česku bude očkovat ruskou vakcínou Sputnik V, i kdyby jí chyběl souhlas evropského lékového úřadu. Záhy ale otočil a ve středu už říkal, že o očkování ruskou vakcínou bez schválení Evropskou lékovou agenturou se pro Česko neuvažuje.

Za využití ruské i čínské vakcíny lobbuje také prezident Miloš Zeman, který je politickou oporou Prymuly. Koncem ledna český prezident v rozhovoru v rádiu Frekvence 1 řekl, že se kvůli nedostatku vakcín a množství umírajících obrátí na Rusko, aby ČR mohla získat ruskou vakcínu Sputnik V.

Na Babiše kvůli ruským vakcínám podle dřívějšího zjištění Seznam Zpráv tlačili také čeští komunisti, na jejichž hlasech stávající vláda závisí v Poslanecké sněmovně. Minulý týden však Babišovi komunisti nepodpořili prodloužení nouzového stavu. Na stole od nich byla také „sputniková“ podmínka: protlačit ruskou vakcínu do české očkovací strategie. I bez toho, že by měla jako ostatní používané vakcíny ze Západu schválení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

Reklama

Doporučované