Hlavní obsah

Večerní schůzka přiměla Babiše, aby byl s ruskou vakcínou opatrný

Foto: PETR TOPIC / Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš se svým poradcem Romanem Prymulou.

Reklama

aktualizováno •

Premiér Andrej Babiš spolu se svým poradcem se zkraje týdne zajímali o postup Státního ústavu pro kontrolu léčiv v případě, že by nakoupili dosud neschválené ruské vakcíny.

Článek

Ještě před týdnem nepopíral premiér Andrej Babiš v Budapešti možnost, že se v Česku bude očkovat ruskou vakcínou Sputnik V, i kdyby jí chyběl souhlas evropského lékového úřadu.

Od středečního rána to neplatí, premiér už uvedl, že o očkování ruskou vakcínou bez schválení Evropskou lékovou agenturou se neuvažuje.

Seznam Zprávy zjistily, co jeho postoj během několika dnů posunulo.

„Nejlepší vakcína je samozřejmě bezpečná pro zdraví našich občanů,“ řekl Babiš minulý týden v Maďarsku, ale hned dodal, že je „důležité mít preparáty hned k dispozici“.

Jak uvedly Seznam Zprávy, ještě před Maďarskem byli také úředníci Ministerstva zdravotnictví pověřeni, aby zajistili právní možnosti, jak Sputnik V nouzově povolit pouze s doporučením Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Využilo by se k tomu ustanovení zákona o léčivech. Paragraf 8, odstavec 6 tohoto zákona totiž umožňuje vakcínu v Česku použít na odpovědnost státu.

Než se však ve středu ráno vydal Andrej Babiš na další zkušenou do Srbska, mluvil jinak. Česko by se podle něho mohlo Sputnikem V jen předzásobit a získat náskok pro případ, kdyby Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) své doporučení ruské vakcíně vydala.

„Pokud by se nám podařilo získat nějaké množství, nějaký příslib, a náš Státní ústav pro kontrolu léčiv by schválil tu dokumentaci a čekalo by se na schválení Evropskou lékovou agenturou, tak bychom mohli získat nějaký čas,“ řekl premiér před odletem.

Podle zjištění Seznam Zpráv za tím stojí i schůzka, na níž se premiér, jeho poradce Prymula a poslankyně za ANO Věra Adámková sešli zkraje tohoto týdne ve večerních hodinách s vedením Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Andrej Babiš se na ní spolu s poradcem Prymulou zajímali o názory českého lékového úřadu na případný nákup ruských vakcín.

Jednání s Babišem i Prymulou Seznam Zprávám potvrdil vládní zdroj, poslankyně Adámková a schůzku nevyvrátila ani šéfka lékového úřadu Irena Storová.

„Ano, na jednání jsem byla, pan premiér se paní ředitelky Storové ptal, jaký je proces schvalování přes Evropskou lékovou agenturu a jak probíhá registrace léků na unijní úrovni,“ řekla Seznam Zprávám poslankyně Věra Adámková.

„Pan premiér se mnou průběžně informace týkající se Sputniku V konzultuje. Na poslední schůzce jsme prodiskutovali všechny možnosti. Je možné, že se na základě těchto informací takto rozhodl,“ napsala Seznam Zprávám.

I přes to, že Babiš s Prymulou se snažili najít jiná východiska ze situace – kdy by Česko neschválenou vakcínu nakoupilo, stanovisko úřadu bylo podle informací Seznam Zpráv stále stejné: Není možné bez detailních informací a bez evropského schválení ruskou vakcínu nakoupit, protože by to pro veřejnost znamenalo obrovské riziko.

Svůj vliv mohl mít i postoj Ministerstva zdravotnictví. I ministr Jan Blatný dal totiž veřejně najevo, že s maďarskou cestou pro vakcínu Sputnik V nesouhlasí. „Dokud budu ministr zdravotnictví, tak nebudeme v Česku očkovat látkou, kterou neschválila Evropská léková agentura,“ řekl serveru iRozhlas.cz.

Za zmínku stojí, že Jan Blatný se ani s premiérem Babišem a Romanem Prymulou neúčastnil cesty do Maďarska.

Prymulova akce?

Podle informací Seznam Zpráv schválení vakcíny bez evropského razítka prosazoval premiérův poradce Roman Prymula. Ten v posledních týdnech o možnostech ruské vakcíny opakovaně mluvil v médiích.

„Pokud SÚKL posoudí dokumentaci a řekne, že je vše v pořádku, a Ministerstvo zdravotnictví dá souhlas, tak to můžeme touto cestou udělat,“ řekl například Prymula Blesku, jak obejít Evropskou lékovou agenturu.

To, že Babiše získal pro maďarský postup přijetí ruské vakcíny právě on, tvrdí i zdroj z vlády, s nímž Seznam Zprávy mluvily. Premiér na otázku, zda to byl právě Prymula, kdo mu tento postup doporučil, neodpověděl přímo.

„Otázka je nepravdivá a manipulativní. Jasně jsem řekl, že jak kancléřka Merkelová, bavorský, rakouský a slovenský premiér, si přeju, aby Sputnik byl schválen Evropskou lékovou agenturou,“ napsal Seznam Zprávám.

Neshody na vědeckém poli

O tom, jakým způsobem s ruskou vakcínou postupovat, běží debaty i mezi předními vědeckými kapacitami, které se pohybují v expertních vládních skupinách.

Například biochemik a člen vládní rady pro výzkum, vývoj a inovace Jan Konvalinka před dvěma týdny v televizi řekl, že by ruský výrobce vakcíny měl splnit veškerá kritéria evropských úřadů.

„Osobně nemám velkou důvěru v ruské regulační orgány, v ten způsob, jak vakcína byla uznávána předtím, než byly dokončeny klinické studie v Rusku. To vzbuzuje znepokojení, a tím pádem já bych také raději počkal na to, až ta vakcína bude schválena Evropskou lékovou agenturou,“ řekl Konvalinka v nedělním diskusním pořadu České televize.

A naopak jeden z nejcitovanějších českých imunologů Václav Hořejší, nově člen vládní rady pro výzkum, vývoj a inovace, se vyslovil pro nakoupení ruské vakcíny i bez evropského schválení.

„Nákupu těchto vakcín bych se rozhodně nebál. Bylo by báječné, kdyby to odsouhlasila evropská schvalovací agentura, ale pokud by bylo na mně, tak ani na to bych nečekal. Byl bych rád, kdyby to schválil jen náš Státní ústav pro kontrolu léčiv,“ vysvětlil pro Český rozhlas akademik Hořejší.

Odkázal v této souvislosti na studie zveřejněné v prestižním časopisu Lancet, podle nichž ruská vakcína prokázala účinnost 91,8 procenta i u lidí starších 60 let.

Mnozí zahraniční vědci se i přesto shodují, že problém výrobce ruské vakcíny je malá transparentnost vývoje a také netransparentnost testování vakcíny.

Reklama

Doporučované