Hlavní obsah

Prymula udělal tečku za vládním angažmá. Zveřejnil svůj majetek

Foto: vlada.cz

Roman Prymula byl ministrem zdravotnictví 39 dní.

Reklama

Po svém odchodu z postu ministra zdravotnictví odevzdal Roman Prymula majetková přiznání. Vlastní několik nemovitostí, auta i cenné papíry.

Článek

Roman Prymula necelý týden po svém konci na Ministerstvu zdravotnictví zveřejnil v registru nové údaje o svém majetku.

V registru, který provozuje Ministerstvo spravedlnosti, se v úterý objevily v této souvislosti dva dokumenty.

První – takzvané vstupní oznámení – má každý politik odevzdat po nástupu do funkce. Roman Prymula v něm uvedl, že je vlastníkem nemovitostí, cenných papírů a také tří aut.

Konkrétně bývalému ministrovi patří byt v Praze na Malé Straně. Spolu s manželkou pak vlastní ještě rodinný dům se zahradou a byt v Hradci Králové. A také další rodinný dům v obci Horní Přím.

Dále Roman Prymula v tomto dokumentu uvedl, že je majitelem tří vozů. Patří mu BMW X6 v hodnotě dva miliony korun, u dalších dvou aut odhadl cenu na 900 tisíc – jde o BMW 4 a Nissan GTR.

Přiznal také vlastnictví pěti cenných papírů - od firmy Conseq, podílové listy UniCredit Bank, dluhopis České pojišťovny a jiné od KB Vital Invest.

Žádné dluhy neuvedl.

Druhé přiznání musel Prymula odevzdat po konci ve vládě premiéra Andreje Babiše, který kvůli známým událostem na pražském Vyšehradě přišel už po 39 dnech.

V něm ale kromě toho, že měl smlouvu s lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Hradci Králové, i vzhledem ke krátké ministerské epizodě, nic jiného není (zmíněnou smlouvu uvedl už v prvním přiznání).

To znamená, že za dobu, co byl ministrem, si Roman Prymula nic nepořídil, nepůjčil nebo nedostal dar, který by musel v přiznání uvádět.

Seznam Zprávy po nástupu Prymuly do křesla ministra zjistily, že v přiznání za loňský rok uvedl příjem ve výši 1 milion korun z „jiného“ zdroje. Teprve až když redakce o této skutečnosti informovala, Roman Prymula upřesnil, že se jednalo o zisk z investice do solárního byznysu.

„V daňovém přiznání je jasně uvedeno v poznámce, že se jedná o odprodej podílového listu společnosti Solek, který jsem rok předtím koupil s 5% výnosem a pak jsem ho opět odprodal,“ napsal tehdy Prymula jako ministr Seznam Zprávám.

V registru je sice možné přidat poznámku o původu vedlejšího příjmu, tuto poznámku ovšem vidí jen autor a příslušný úřad. Nikoli veřejnost či novináři, kteří do něj mohou na vyžádání nahlédnout.

Majetkové přiznání musel Prymula odevzdávat řadu let. Nejdříve jako ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Poté od roku 2017 jako náměstek ministra zdravotnictví a nyní jako samotný ministr. To je také jeho přiznání prvně veřejně dostupné. Dřívější oznámení jsou přístupná, pouze když žadatel požádá ministerstvo o přístup.

V současné době nemá zatím Roman Prymula po odchodu z ministerstva postavení, kdy by musel informace o svém majetku zveřejňovat.

Reklama

Doporučované