Hlavní obsah

Politici ANO na dálku diagnostikují šéfova syna, přisadil si i Babiš senior

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Andrej Babiš mladší při konfrontaci se svým otcem.

Reklama

aktualizováno •

Ministr Karel Havlíček a poslanec ANO David Kasal přišli s diagnózou Andreje Babiše mladšího. Je podle nich psychicky nemocný. Opozice ho naopak chválí.

Článek

Premiér Andrej Babiš nebyl na místě schopen reagovat na vystoupení svého syna Andreje Babiše mladšího, který jej přišel na zahájení kampaně ANO konfrontovat. Své pocity ale sdělil o několik hodin později v rozhovoru pro TV Nova.

„Je mi to moc líto. Největší šok pro mě je, že můj syn je rukojmí podvodníka Víta Klusáka, který podvedl lidi natočením dokumentárního filmu Český sen v roce 2004. Tehdy přišlo 30 tisíc důchodců do hypermarketu, který neexistoval,“ uvedl Babiš v rozhovoru.

Režisér Vít Klusák skutečně Babiše mladšího v Ústí nad Labem doprovázel. Později řekl, že akci neplánovali a šlo o shodu náhod. „Byl jsem požádán Andrejem, abych ho odvezl za klinickým psychologem. Když jsme odcházeli, domluvili jsme se, že půjdeme na polévku. A potom jsme dorazili sem. Vím, že to zní úplně absurdně,“ uvedl. Celé vystoupení Klusák nahrával na mobilní telefon, video na svém twitterovém profilu Andrej Babiš mladší zveřejnil.

Situaci zpětně popsal i premiér. „Byl jsem v šoku, když jsem viděl, že můj syn se ho na všechno ptá. Příběhu, že tam byli náhodou nikdo neuvěří,“ uvedl Babiš. „Mám o mého syna velký strach. Mám strach o jeho zdraví. Je manipulován skupinou lidí, kteří ho zneužívají k politickému boji proti mně,“ dodal.

Havlíček: Měl jsem stejný případ v rodině

Na událost reagovali i někteří Babišovi spolustraníci. S hodnocením psychického stavu Babiše mladšího pro Hospodářské noviny přispěchali vicepremiér Karel Havlíček a také lídr pardubické kandidátky, dětský lékař David Kasal.

„Je to neuvěřitelné, já z pohledu lékaře jsem viděl psychicky nemocného jedince,“ reagoval Kasal, který je dětským lékařem. Na dotaz Seznam Zpráv, zda jako dětský lékař dokáže stanovit tak rychle diagnózu týkající se psychického stavu, neodpověděl.

Havlíček na zahájení kampaně prohlásil, že „ten, kdo dodnes pochyboval, jestli je syn v pořádku, dnes nepochybuje. Vím přesně, o čem je řeč, měl jsem stejný případ v rodině“.

Pro Seznam Zprávy poté dodal, že to není zdaleka na základě debaty. „Vím, o co se v tomto případě jedná, ale nepovažuji za vhodné to komentovat,“ uvedl.

Andrej Babiš mladší na zahájení kampaně hnutí ANO.Video: Ondřej Koutník , Seznam Zprávy

Naopak opoziční poslanci, kteří na událost na zahájení kampaně reagovali, mladšího Babiše spíše chválili za odvahu postavit se otci. Premiéra naopak kritizovali za to, že se před synem schoval za hradbu strážců.

„Otec se setká se synem a musí stát za ochrankou? Je mi smutno že k takové situaci dojde, to je něco, co žádný rodič nemůže přejít jen tak, krev není voda a setkání s dětmi má vypadat úplně jinak,“ reagoval předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Babiš junior přišel na zahájení kampaně hnutí ANO popřát otci, premiérovi, k jeho narozeninám. Některá jablka se bohudíky od stromu odkutálí docela daleko,“ uvedl třeba senátor Tomáš Czernin (TOP 09).

+9

Reklama

Doporučované