Hlavní obsah

Ptačí chřipka v druhém chovu firmy na Pardubicku není

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Ptačí chřipka je v podniku ve Slepoticích, vybít se musí asi 140 000 kusů drůbeže.

Reklama

Dalších 120 000 brojlerů se tak nemusí utratit, firma už v pondělí večer začala vybíjet drůbež z nedalekého chovu ve Slepoticích, zde má asi 140 000 kusů drůbeže.

Článek

Nákaza ptačí chřipkou ve druhém chovu firmy Moras Moravany na Pardubicku se nepotvrdila, 120 000 kusů brojlerů se nemusí utratit. Novinářům to dnes řekl ředitel krajské veterinární správy Josef Boháč. Podnik Moras má chovy ještě ve tři kilometry vzdálených Slepoticích, kde se u krůt v pondělí nákaza ptačí chřipkou potvrdila.

Ve vedlejších halách ve Slepoticích jsou brojleři, virem nakažení nejsou. Protože jsou ale v ohnisku nákazy, veterináři přikázali jejich usmrcení. Je tam zhruba 140 000 kusů drůbeže, odhadem 400 tun. Vybíjení drůbeže tam začalo v pondělí večer a potrvá zřejmě do pátku.

Ve Slepoticích pracují od pondělí desítky profesionálních a dobrovolných hasičů. Mají dvanáctihodinové směny. Při vynášení uhynulé drůbeže se střídají po půlhodinách. Kapacitě a naplněnosti kafilerií přizpůsobují rychlost likvidace.

„Do pátku bychom chtěli mít celou akci ukončenou, chovy vyskladněné a haly dezinfikované a pak může běžet 21 dní karanténní lhůta,“ řekl ředitel krajských hasičů Aleš Černohorský.

Policie dnes uzavřela příjezdovou cestu k farmě ve Slepoticích, což je od obecního úřadu ke křižovatce na Turov. Jezdí tam těžká technika. Areál podniku je oplocený a hlídají ho policisté. „Aby do areálu nevnikly neoprávněné osoby,“ řekla krajská policejní mluvčí Markéta Janovská.

Na místě jsou dekontaminační zóny, hasiči nosí ochranné obleky. Drůbež se usmrcuje pomocí oxidu uhličitého. V pondělí večer jednu halu utěsnili a plyn do ní vpustili. „Plyn foukal do haly celou noc, postupně se zvyšuje koncentrace, aby zvířata nejprve usnula a potom se už neprobudila,“ řekla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Poté hasiči změří koncentraci v hale, kterou vyvětrají, a drůbež vynášejí. V kontejnerech se pak převeze do asanačních podniků. Až budou haly prázdné, odborná firma odstraní podestýlku a haly vyčistí a vydezinfikuje, aby možného původce nákazy zlikvidovala.

Reklama

Doporučované