Hlavní obsah

Půl roku po odchodu USA padne země do rukou Tálibánu, tvrdí experti

Svět bez obalu: Šest měsíců po odchodu Američanů padne Afghánistán do rukou Tálibánu, obávají se americké bezpečnostní agentury.Video: RFE/RL

 

Reklama

Afghánští civilisté se na bojovníky militantního hnutí připravují. Muži v orúzgánské provincii vyšli do ulic demonstrovat své odhodlání bránit zemi proti islamistickým extremistům, kteří získali už řadu okresů.

Článek

„Situace v zemi je kritická. Setkali jsme se zde, protože chceme bránit naši vlast a podpořit naši vládu a národní ozbrojené síly. Tito lidé mluví jedním hlasem a vyzývají druhou stranu, aby přijala mír. Mír je to, co lidé chtějí,“ popsal v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa důvody shromáždění jeden z místních, Šer Mohammad Afghánzaí. Ozbrojení muži se shromáždili i v provincii Parván, aby zde veřejně prohlásili, že budou bojovat tak dlouho, dokud Tálibán neporazí. Další lidé se shromáždili v provincii Kápísá, aby se dohodli, jak budou reagovat na postup extremistů. „Tálibán by mohl převzít kontrolu nad několika okresy, ale je to dočasné a nemohou si je udržet. V žádném případě. Povstanou proti němu mudžahedíni,“ říká přesvědčeně Mohammad Júsuf Majel z města Kápísá. „V minulosti jsme se proti nim nespojili, protože tady byla ústřední vláda, afghánská národní armáda a policie. Pokud ale afghánská armáda projeví slabost, mudžahedíni budou stát po jejím boku a budou ji podporovat.“

Někteří lidé ale varují, že vytváření antitálibánských milicí by mohlo vést k ještě většímu krveprolití. „Vyzbrojování lidí je pro Afghánistán krátkodobě i dlouhodobě škodlivé,“ domnívá se afghánská diplomatka Šukríja Bárakzaíjová. „Každý, kdo chce bojovat proti Tálibánu, by se měl připojit k afghánským bezpečnostním silám. Myslím tím, že by měli operovat pod jejich velením. Jakákoliv ozbrojená síla vytvořená mimo právní a oficiální struktury může mít dva vážné důsledky. Zaprvé se tím zvýší přítomnost nelegálních ozbrojených skupin. A za druhé to přispěje ke konfliktům, které již existují mezi místními veliteli a různými etnickými skupinami, což znamená, že to ještě zvýší nestabilitu v zemi.“

Nedávno se odehrály prudké boje v severních afghánských provinciích Kundúz, Fárjab a Balch. Obyvatelé města Kundúz novinářům řekli, že Tálibán obsadil několik strategických silnic.

Střety se v zemi rozšířily poté, co Spojené státy zveřejnily svůj plán na úplné stažení svých vojáků ze země. Všechny americké bojové jednotky by měly Afghánistán opustit do 11. září letošního roku.

Zvláštní zástupkyně OSN pro Afghánistán Deborah Lyonsová uvedla, že by ofenzíva Tálibánu mohla po tomto datu ještě zesílit. „Od začátku května obsadil Tálibán více než 50 z 370 afghánských okresů,“ popisuje situaci v zemi Lyonsová. „Většina těchto okresů je v okolí hlavních měst provincií, což naznačuje, že Tálibán své bojovníky rozmisťuje tak, aby se v okamžiku, kdy budou zahraniční síly plně staženy, následně pokusil tato hlavní města obsadit,“ domnívá se zvláštní zástupkyně OSN.

Deník The Wall Street Journal 23. června citoval informace amerických bezpečnostních agentur, že by se v Afghánistánu mohla již šest měsíců po americkém vojenském stažení zhroutit současná kábulská vláda.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované