Hlavní obsah

Teroristé vydělávají na nelegálním obchodu s opiem stovky milionů dolarů

Svět bez obalu: Teroristé vydělávají na nelegálním obchodu s opiem stovky milionů dolarů a nikdo je nedokáže zastavit.Video: RFE/RL

 

Reklama

V Afghánistánu se vláda znovu pokouší omezit výrobu opia. I přes optimistická prohlášení politiků se to příliš nedaří.

Článek

Zástupci ministerstva na potírání narkotik navštívili nedávno provincii Badachšán, aby zde dohlédli na ničení polí s mákem. „Do této chvíle bylo našimi protidrogovými jednotkami v provinciích Uruzgán, Džúzdžán, Chóst a Nangarhár zničeno téměř 100 akrů makových polí. Naše jednotky bojují nejenom proti drogám, ale i proti terorismu v zemi,“ sdělil novinářům náměstek ministra pro boj s narkotiky Mohammad Hašem Orták.

Afghánská maková pole produkují drtivou většinu veškeré světové nelegální produkce heroinu. Tento lukrativní obchod přináší Tálibánu a dalším zdejším militantním skupinám každý rok zisky v hodnotě stovek milionů dolarů.

V Badachšánu ale úředníci tvrdí, že se jim v minulém roce podařilo množství sklizeného máku snížit. Guvernér provincie říká, že se dokonce někteří tamní zemědělci dohodli s úřady na nahrazení máku jako své hlavní pěstované plodiny jinými produkty.

„Naštěstí mnoho farmářů na velké části území Badachšánu začalo pěstovat alternativní plodiny. Žádáme tímto afghánskou vládu, aby tyto zemědělce podpořila,“ vyzývá v reportáži guvernér provincie Mohammad Zekríja Sawdá. Podle zpráv OSN ale snaha omezit v Afghánistánu obchod s opiem není příliš úspěšná. Produkce komodity v minulých dvou letech naopak stoupla.

V roce 2019 ukončila svůj neúspěšný boj s producenty opia i americká armáda. Hlavním problémem totiž je, že jsou místní zemědělci zcela odkázáni na příjmy ze svých opiových polí a nejsou většinou ochotni na pěstování méně lukrativních plodin přistoupit.

Jeden z farmářů se svěřil reportérům RFE/RL, že jim vláda ve skutečnosti žádné adekvátní alternativy ani kompenzace neposkytuje. „Nabízejí nám jeden 50kilogramový pytel pšenice ročně, a to ještě jen tehdy, pokud jim Bůh řekne, aby vůči nám byli milostiví. Jinak si sami vezmou všechno a farmáři nedostanou nic. Ani nám nedají žádné hnojivo. Samozřejmě, že mák pěstujeme dál, nemáme totiž jinou možnost. Kdybychom pěstovali jiné plodiny, tak bychom nemohli zaplatit našim rodinám ani kuchyňský olej. A to nestojí za tu námahu,“ stěžuje si farmář.

V některých okresech je ale přechod na jiné plodiny přece jen úspěšnější. S pomocí vlády někteří zemědělci přešli na pěstování banánů, šafránu nebo aloe vera. Ale především v oblastech, které ovládá Tálibán, obchod s opiem nadále nekontrolovaně roste.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované