Hlavní obsah

Půlroční pokus přežít končí. Číňané zjišťovali, jak recyklovat vodu a kyslík

Video: Anita Baselová

 

Reklama

180 dní strávili čtyři dobrovolníci v maketě kosmické lodi. Vyzkoušet měli, jak funguje recyklace vody, kyslíku i potravin.

Článek

Čtyři čínští dobrovolníci si vyzkoušeli život uvnitř modelu rakety v jižní Číně. Jejich mise měla speciální cíl - otestovat technologie na recyklaci vody, kyslíku i potravin. Ty by pak mohly pomoc při plnění průzkumných projektů Číny ve vesmíru. Experiment, který trval 180 dní, skončí ve středu.

Tři muži a jedna žena v rámci experimentu pracovali s řízeným systémem ekologické podpory života, který byl inspirován technologií kosmické lodi používané v čínském Shenzhou.

Maketa kosmické rakety, která jim byla půl roku domovem, je kapsle o rozloze 1340 metrů krychlových s podlahovou plochou 370 metrů čtverečních. Rozdělena je na osm místností: prostory pro cestující, sklad a důležité skleníkové oddělení. V něm dobrovolníci pěstují asi 25 různých druhů rostlin, včetně pšenice, brambor, batátů, sójových bobů, arašídů, hlávkového salátu a čínského zelí.

Foto: Reuters

Čtyři dobrovolníci vypěstovali za půl roku 25 druhů rostlin.

Tyto rostliny jsou součástí velkého ekologického systému. Ten pomáhá recyklaci a regeneraci kyslíku a vody, které tak omezí potřebu vnějších dodávek.

Většina rostlin je momentálně před sklizní, posádka se v rámci svých pravidelných úkolů o ně musí starat. Pod kontrolou jsou ale i samotní dobrovolníci. Lékaři po celou dobu experimentu sledují, jak prostředí ovlivňuje jejich biorytmus, spánek nebo emocionální pohodu.

Reklama

Doporučované