Hlavní obsah

Pusťte lidi na výlet. Aerolinky v USA lobbují, aby se uvolnila pravidla

Foto: Brian Wangenheim; Unsplash.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Letecký sektor USA nadále bojuje s pomalým zotavováním z pandemické krize. Aerolinky lobbují za zmírnění omezení pro vstup do země, zatímco výrobce letounů Boeing se dohodl na poskytnutí revolvingového úvěru.

Článek

Americké letecké společnosti spolu s více než dvaceti dalšími skupinami v pondělí vyzvaly administrativu prezidenta Joea Bidena, aby do května vypracovala plán na zrušení některých opatření omezujících mezinárodní cestovní ruch. Informovala o tom stanice CNBC.

Lobbistická skupina Airlines for America, jež zastupuje největší letecké firmy Spojených států, sepsala společnou výzvu do dopisu pro Jeffreyho Zientse, koordinátora amerického zásahového týmu pro boj s následky pandemie.

Skupina především vyzývá k aktualizaci pokynů Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) tak, aby lidé očkovaní proti onemocnění covid-19 mohli volněji cestovat přes hranice. Na základě stávajících nařízení totiž mezinárodní letecká doprava poklesla mnohem výrazněji než ta domácí.

„Pro upřesnění, v současné době nepodporujeme odstranění nebo zmírnění základních opatření v oblasti ochrany veřejného zdraví, jako je nařízení o nošení roušek, požadavek testování při vstupu do země či udržování odstupů, díky nimž je cestování bezpečnější a zahrnuje menší riziko přenosu viru,“ uvádí se v dopise. „Ovšem data ukazují, že nynější opatření účinně zmírňují riziko přenosu natolik, aby bylo možné odstranit omezení pro samotný vstup na území Spojených států,“ dodává se.

Vstup do Spojených států je od loňského března zakázaný pro většinu lidí bez amerického občanství, kteří v poslední době pobývali v Evropě a Brazílii. Po lednovém nárůstu počtu nakažených a vzniku nových mutací viru Američané rozšířili zákaz na cestující z Jihoafrické republiky.

Bidenova administrativa by podle výzvy také měla stanovit pravidla pro digitální zdravotní dokumenty, které mohou imigračním úředníkům snadno prokázat, zda jednotliví cestující podstoupili vakcinaci nebo test na covid-19 s negativním výsledkem.

Bílý dům se k dopisu nevyjádřil. Pouze odkázal na pondělní vyjádření Rochelle Walenské, ředitelky Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). „Teď není čas na výlety,“ uvedla Walenská na tiskové konferenci. „Máme obavy nejen z toho, co se může cestujícím stát v samotném letadle, ale také z jejich následného styku s lidmi, kteří nejsou očkovaní,“ dodala.

Revolving pro Boeing

Společnosti amerického leteckého sektoru se s nejistotou ohledně dalšího průběhu pandemie vypořádávají různými způsoby.

Firma Boeing v pondělí oznámila, že na základě pomalého oživování sektoru uzavřela dvouletou smlouvu o revolvingovém úvěru v hodnotě 5,28 miliardy dolarů. Úvěr poskytly Boeingu společně firmy Citigroup, JPMorgan Chase Bank, Banc of America Securities a Wells Fargo Securities. Smlouva má vypršet 19. března 2023.

Revolvingové úvěry poskytují investiční společnosti jakožto nástroje pro zajištění neočekávaných výdajů. Běžně zůstávají tyto úvěry z větší části nevyčerpané.

„V současné době nemáme žádné plány na čerpání úvěru,“ uvedl finanční ředitel firmy Boeing Greg Smith. „Nadále totiž věříme, že máme dost likvidity na to, abychom nemuseli zvyšovat své dluhy,“ dodal.

Boeing, největší světový exportér letecké techniky, zaznamenal v loňském roce rekordní ztrátu. Pandemie firmu zastihla v okamžiku, kdy se snažila vzpamatovat z uzemnění jejích nejprodávanějších letadel 737 MAX. V těch po dvou haváriích zahynulo 346 lidí.

Reklama

Doporučované