Hlavní obsah

Putin se poprvé setkal s Kimem, proberou situaci na Korejském poloostrově i sankce

Kim a Putin se setkali v ruském Vladivostoku.Video: Reuters

 

Reklama

Vladimir Putin může summit využít k tomu, že ukáže Rusko jako důležitého aktéra světové diplomacie. Kim Čong-un bude zřejmě od Putina žádat uvolnění sankčního režimu.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin se dnes ve Vladivostoku poprvé sešel s vůdcem Severní Koreje Kim Čong-unem. Po schůzce mezi čtyřma očima pak oba uvedli, že jednání bylo „velmi obsažné", zabývalo se perspektivou zlepšení vztahů obou korejských států, strategickou stabilitou a rozvojem dvoustranných styků. Jednání pokračuje zasedáním delegací.

Putin severokorejského hosta podle ruských médií oslovoval „vážený soudruhu předsedo", Kim označil Rusko za „velkého spřáteleného souseda" a tlumočil „drahým ruským přátelům" pozdravy severokorejského vedení.

Putin: Vítáme snahu Severní Koreje o mezikorejský dialog. Video: Reuters

„Přijel jsem do Ruska, abych si vyměnil názory na situaci na Korejském poloostrově, která je jedním z nejaktuálnějších mezinárodních problémů, a abych posoudil metody mírového urovnání této otázky a vyměnil si názory na rozvoj našich dvoustranných styků v souladu s potřebami nového století," citovala ruská agentura TASS slova Kim Čong-una. Jednání bylo podle něj „užitečné a konstruktivní". Kim doufá, že ve stejném duchu bude v budoucnu pokračovat.

Podle Putina se státníci dotkli dějin vzájemných vztahů. „Samozřejmě jsme hovořili o situaci na Korejském poloostrově a vyměnili jsme si názory na to, co je třeba udělat pro perspektivy jejího zlepšení," konstatoval ruský prezident. Podle ruských novinářů trvala beseda jen za účasti tlumočníků dvě hodiny, i když pro ni bylo v programu severokorejského diktátora vyhrazeno 50 minut.

Komentář koreanisty Jaromíra ChladyVideo: Seznam Zprávy

Jednání Kima a Putina bylo jejich prvním osobním kontaktem. Před jeho zahájením si před kamerami potřásli rukama a Putin Kimovi představil členy ruské delegace. Severokorejský diktátor uvedl, že summit pomůže oběma stranám vyhodnotit problémy Korejského poloostrova a koordinovat svá stanoviska. Putin ocenil, že KLDR se snaží zlepšit vztahy se Spojenými státy.

Agentura Reuters uvedla, že Kim u hlavy ruského státu pravděpodobně hledal podporu při rozhovorech o jaderném odzbrojení s USA, které podle některých komentářů uvázly ve slepé uličce. Moskva si na oplátku zřejmě slibuje získat výraznější pozici při úsilí o urovnání situace na Korejském poloostrově.

Reklama

Doporučované