Hlavní obsah

Původně zlodějíček, nakonec fanatický vrah. Kudy utekl Anis Amri z dohledu Němců

Cesta Anise Amriho do Itálie

 

Reklama

Islámský stát zveřejnil video, na kterém Tunisan, jenž útočil v Berlíně, vyzývá k dalším teroristickým akcím v Evropě.

Článek

Rušný život Anise Amriho, pravděpodobného pachatele teroristického útoku v Berlíně, ho přivedl až k radikálnímu islámu. Zlodějíček a nelegální uprchlík se radikalizoval ve vězení a nakonec podle dostupných informací spáchal teroristický útok. Z Německa se ještě dokázal dostat do Itálie, kde ho v pátek ráno zastřelila policie.

Amri 22. prosince oslavil své 24. narozeniny. Když v lednu 2011 revoluce v Tunisku svrhla tehdejšího prezidenta Zína Abidína bin Alího, bylo Amrimu 18 let. Za krádež a vloupání byl sice v nepřítomnosti odsouzen ke čtyřletému vězení, ale dokázal využít porevolučního chaosu. Stejně jako tisíce spoluobčanů se v březnu vydal na moře a dostal se na italský ostrov Lampedusa. Aby ho umístili na Sicílii, lhal o svém věku a vydával se za nezletilého.

Jeho bratr Abdal Kádir řekl, že Anis neutíkal jenom před trestem, ale také před bídou. „Neměl v Tunisku žádnou budoucnost, chtěl za každou cenu finančně pomoci naší rodině. Jako většina obyvatelů Uslátíji žijeme pod hranicí bídy," řekl Abdal Kádir.

Avšak Amri v Itálii v kriminalitě pokračoval. Byl zatčen se společníky, s nimiž zapálil školu. Dostal čtyřletý trest vězení a protože zdaleka nebyl předpisovým vězněm, nedočkal se žádného prominutí. Podle italského tisku se radikalizoval právě ve vězení.

V Itálii zastřelili berlínského teroristu, podívejte se (studio Seznam Zprávy):

V Miláně zastřelili teroristu Amriho

Když se dostal na svobodu, odmítlo ho Tunisko přijmout zpět, Itálie mu nařídila její území opustit. Loni v červenci zamířil do Německa, které bylo na počátku uprchlické krize a čekal ho příjezd 900 000 žadatelů o azyl.

Policie i prokuratura si muže točícího se kolem radikálních islamistů rychle všimla. Speciální síly v Porýní ho zařadily k nebezpečným osobám. Byl v kontaktu s dvaatřicetiletým Iráčanem Ahmadem Abdalazízem A., známým jako abú Valá. Tento kazatel s vazbami na Islámský stát (IS) působil v mešitě v Hildesheimu, v baště salafistů. V listopadu byl abú Valá s dalšími čtyřmi lidmi zatčen kvůli podezření, že se snažili získávat lidi pro IS.

Kamera zachytila kamion, jak vjíždí do davu na vánočním trhu (video bez komentáře):

Kamera zachytila vteřiny atentátu na berlínském tržišti.

Policie Amriho sledovala v den berlínského útoku i několik dní před ním, jak vstupoval nebo vycházel z mešity v Berlíně. Od března do září byl sledován pro podezření z přípravy kriminálního činu ohrožujícího stát. Chystal údajně loupež, aby si mohl obstarat zbraň. Úřady věděly, že používal šest různých dokladů totožnosti a volně se s nimi pohyboval po Německu. Policie přestala Amriho sledovat v září, když se podezření o přípravě útoku nepotvrdilo. Došla k závěru, že jde spíš o rváče a berlínského dealera drog z parku Görlitzer, kde se scházejí narkomani s překupníky drog.

V listopadu se o něj ale znovu začal zajímat federální protiteroristický úřad. V pondělí 19. prosince se objevil za volantem ukradeného polského kamionu, s nímž vjel do lidí na vánočním trhu. Autem zabil 11 osob a v kabině pak polského řidiče.

Část jeho příbuzných nevěří, že to je jeho příběh. „Žil jako ostatní mladí lidé, pil alkohol, nemodlil se," tvrdí další bratr Valíd. „Nikdy nedělal dojem, že by mohl spáchat zlo. Byl s námi ve spojení Facebookem, vždy se usmíval a byl veselý," řekla sestra Nadžúa.

Reklama

Doporučované