Hlavní obsah

Původní názvy ulic v Praze 6 připomíná výstava (Po)Zapomenutí legionáři

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Výstava (Po)Zapomenutí legionáři přibližuje, jak se po vzniku Československé republiky pojmenovávala veřejná prostranství v Praze 6.

Článek

„Desítky ulic a náměstí tehdy získaly jména odkazující na československé legie, dnes nese původní název 11 míst v Bubenči a v Dejvicích. Expozice, kterou vytvořily Vojenský historický ústav Praha (VHÚ) a šestá pražská městská část, je do 22. listopadu zdarma k vidění v Písecké bráně v Praze 6,“ sdělil mluvčí Prahy 6 Jiří Hannich.

Po československých legiích, bojištích první světové války a událostech spojených se vznikem samostatné republiky bylo ve 20. letech 20. století v Bubenči a v Dejvicích podle VHÚ pojmenováno 38 veřejných prostranství. V dobách totality získaly tyto ulice a náměstí jiná jména.

Během protektorátu si názvy s odkazem na legionáře a vznik Československa udržely dvě ulice. Podle informací na webu radnice Prahy 6 šlo o ulice Ardenská a Grazianiho, které dnes nesou jména Albánská a Zelená. Po druhé světové válce se veřejným prostranstvím v Praze 6 vrátily jejich původní názvy, další přejmenování ale následovalo v letech 1951 a 1952. Jméno zůstalo ulici Národní obrany, Březovského, Kyjevské, Uralské a Sibiřskému náměstí. V 90. letech se původní pojmenování z prvorepublikového období vrátilo Vítěznému náměstí a ulicím Wuchterlova, České družiny, Verdunská, Terronská a Pelléova. V současnosti tak nese název s legionářskou tematikou 11 ulic a náměstí v šesté pražské městské části.

„Je smutnou skutečností, že ani po listopadu 1989 nedošlo ve většině případů k návratu původních legionářských názvů,“ uvedl brigádní generál Aleš Knížek, který je ředitelem muzejní, vědecké a knihovní instituce VHÚ. Dodal, že díky expozici v Písecké bráně si mohou lidé připomenout nyní zapomenuté názvy řady ulic, ale především osudy vojáků, k nimž názvy odkazovaly.

Expozice (Po)Zapomenutí legionáři se návštěvníkům otevřela 28. října, tedy v den 103. výročí vzniku samostatné republiky. Lidé mohou výstavu v prostorách Písecké brány v Praze 6 navštívit do 22. listopadu. Vstup na výstavu je zdarma. Písecká brána je podle informací na jejím webu pro veřejnost otevřená od úterý do neděle od 11:00 do 19:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované