Hlavní obsah

Řád, pokoj a harmonie. Japonsko s novým císařem vstupuje do nové éry

Japonsko vstupuje do nové éry.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

V Japonsku končí období všudypřítomného míru – Heisei, které patřilo císaři Akihitovi. Na oznámení nové éry čekaly stovky tisíc lidí. Nový název vybrala vláda.

Článek

Japonsko vstoupí 1. května, kdy se vlády ujme nový císař Naruhito, do éry Reiwa, což znamená řád, pokoj či harmonii. Oznámil to podle agentury DPA mluvčí japonské vlády Jošihide Suga. Končící období nese jméno Heisei, které se dá přeložit jako „všudypřítomný mír“.

Oznámení Japonci očekávali s velkým napětím a živě ho přenášela japonská televize. Na počátku května na japonský trůn usedne 59letý Naruhito. Jeho otec, 85letý císař Akihito, abdikuje 30. dubna ze zdravotních důvodů.

Slovo Reiwa sestává ze dvojice znaků, které budou používány pouze pro označení éry příštího císaře. Reiwa znamená, že Japonsko by chtělo být zemí příjemného spolužití, vysvětlil japonský premiér Šinzó Abe. „Jméno Reiwa znamená kultura se rodí a zvelebuje, když jsou lidská srdce krásně svolána dohromady“.

Důraz podle něj spočívá na tradičních hodnotách. Na názvu nového období se na tajných schůzích shodli členové vlády, píše agentura Reuters. Jedná se už o pátou císařskou éru v moderní japonské historii. Jména ér se nachází na mincích, kalendářích, novinách a na oficiálních dokumentech.

Reklama

Související témata:

Doporučované