Hlavní obsah

Řada ředitelů s covidovými prázdninami nesouhlasí. Mají podporu od ministra

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Některé kraje a jejich hygienické stanice doporučily ředitelům středních a základních škol, aby o dva dny prodloužili podzimní prázdniny. S tím ale řada z nich nesouhlasí, podporu mají i u ministra školství Roberta Plagy (za ANO).

Článek

Městská část Praha 4 zřizuje 21 základních škol. V pondělí a úterý ale ředitelské volno vyhlásí jen 11 tamních ředitelů. Ostatní tak nevyslyší doporučení primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a hygienické stanice hlavního města, kteří doporučili, aby ředitelé kvůli rozšíření nákazy covidem-19 mezi dětmi prodloužili podzimní prázdniny na celý příští týden.

Mezi nimi je například ředitel Základní školy profesora Švejcara Ondřej Lněnička. „Ředitelské volno není nástroj, kterým se má bojovat proti covidu. Dny si šetříme nebo je plánujeme na celý rok a hlavně o nich dáváme rodičům vědět třeba s půlročním předstihem, aby si v práci mohli domluvit dovolené nebo vyměnit směny,“ popisuje Lněnička.

Na druhou stranu škola s rodiči komunikuje a ti, kterým to nedělá problém, si mohou děti v pondělí a úterý nechat doma. Učitelé se na začátku týdne zaměří na opakování nebo projektovou výuku, aby chybějící žáci o nic nepřišli.

Každopádně ředitelské volno může škola vyhlásit jen ze závažných technických nebo organizačních důvodů, o epidemických okolnostech školský zákon nemluví. Každý ředitel má navíc jen pět takových dnů, které slouží i jako záloha pro případné nenadálé události, jež zamezí žákům v docházce, typicky například závažná porucha v budově. Pokud je ale ředitelé vyčerpají, žádné další už bez změny organizace školního roku vyhlásit nemohou.

I proto se tak v pondělí a úterý uzavřou jen dvě pětiny pražských základních škol. Vychází to z odpovědí městských částí pro Seznam Zprávy. Postoje ředitelů se ale velmi liší. V Praze 13 se tak například neotevře ani jedna z deseti základních škol, v Praze 10 a 6 budou naopak fungovat všechny a v Praze 7 pak vyslyší doporučení hygieniků jedna škola – ZŠ Františky Plamínkové. Rodiče ale mohou v případě nouze děti umístit do školní družiny, která bude otevřená v pondělí i úterý.

„Vláda bohužel opět nekoná, a tak jako celý rok a půl, co je zde s námi pandemie covidu-19, jsme nuceni na poslední chvíli hasit požáry ve školách, aby nejtvrdší omezení nedopadla znovu na naše děti,“ uvedla radní pro školství a vzdělávání Prahy 7 Hana Šišková, která prosí rodiče o shovívavost.

V jednom členovi vlády ale školy a zřizovatelé oporu mají. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) nesouhlasí, aby školy a jejich prostřednictvím i rodiče nesli opět jako první zátěž šíření covidu-19. Ministerstvo školství tak nechystá plošné prodloužení podzimních prázdnin.

Ředitelské volno není nástroj, kterým se má bojovat proti covidu. Dny si šetříme nebo je plánujeme na celý rok a hlavně o nich dáváme rodičům vědět třeba s půlročním předstihem, aby si v práci mohli domluvit dovolené nebo vyměnit směny.
Ondřej Lněnička, ředitel Základní školy profesora Švejcara

„Opakovaně jsem řekl, že školství nesmí nést náklady za brždění jakékoliv covidové vlny. Pokud by z mého rozhodnutí měly být prodlouženy podzimní prázdniny o dva dny, tak bych se chtěl zeptat, jakým způsobem se to dotkne ostatních částí společnosti. Tedy jestli podobná opatření budou například platit pro podniky,“ uvedl ministr Plaga. Případné rozhodnutí o udělení ředitelského volna je podle něj plně v kompetenci jednotlivých ředitelů.

Zavřou spíše střední školy

Vyjma Prahy doporučili hygienici a hejtmani uzavřít na dva dny školy ještě v Plzeňském, Olomouckém, Moravskoslezském, Ústeckém a Jihočeském kraji.

„Moravskoslezský kraj zřizuje celkem 148 středních, základních a základních uměleckých škol. Ke včerejšími odpoledni 80 organizací sdělilo, že vyhlašuje dva dny ředitelského volna 25. a 26. října. Toto číslo ale určitě není konečné a stavy se průběžně mění,“ říká mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová. Hygienici v regionu ve středu evidovali 36 ohnisek nákazy ve školských zařízeních a 341 pozitivně testovaných. Tisíce dětí byly kvůli tomu v karanténě.

Rozhodnutí o uzavření škol se ale týká především těch středních. Například v Novém Jičíně přejdou školy do poloprovozu. Prezenční výuka se bude týkat jen žáků prvního stupně základních škol.

„Nový Jičín doporučil ředitelům škol prodloužené volno pouze pro žáky druhého stupně. Mladší děti budou mít výuku. Ředitelé všech našich škol toto doporučení akceptovali,“ uvedla mluvčí městského úřadu Nového Jičína Marie Machková.

Jihočeský kraj měl ohledně uzavření ve čtvrtek odpoledne informace jen od části škol. Z nich vycházelo, že 80 procent ředitelů nechá žáky středních škol v pondělí a úterý doma. Základních škol zůstane otevřených patrně více, zhruba polovina. Přímo v krajském městě zůstanou otevřené jen dvě ZŠ ze 16, které mají minimum nakažených žáků.

„Osobně jsem rád, že ten nápad vyslyšeli. Znamená to dohromady 9 dní, kdy děti nepůjdou do školy, což by se mohlo výrazně a kladně promítnout do současné epidemické situace, která není dobrá,“ uvedl náměstek primátora Viktor Vojtko (STAN).

Z jihočeských okresních měst budou mít volno všichni žáci základních škol v Jindřichově Hradci, Písku, Prachaticích a Táboře. Naopak v Českém Krumlově zůstanou otevřené čtyři z pěti škol.

Reklama

Doporučované