Hlavní obsah

Raději vlastní dům než byt? Od příštího roku se připravte na přísnější a dražší ekologická pravidla

Stavba nejen rodinných domů se nově podrobí ještě přísnějším ekologickým pravidlům.Video: Šimon Trantina, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lepší zateplení nebo okna museli začít od loňska používat developeři. Teď dojde na malé domky.

Článek

Splnit si sen o vlastním bydlení bude od příštího roku opět náročnější. Ti, kteří se chtěli vyhnout drahým bytům a raději si postavit dům, budou muset mít své stavby šetrnější k životnímu prostředí, ale zřejmě také dražší. Přes stavební úřady totiž od příštího roku neprojdou domy, které nebudou mít oproti těm současným o pětinu nižší energetickou spotřebu. Praví tak směrnice Evropské unie, která má za cíl snižovat emise oxidu uhličitého.

Když se podobné opatření zavádělo u velkých bytových domů vloni, promítlo se to do ceny růstem o pět až deset procent. Nově se pravidla dotknou malých rodinných domků, což by při stejném nárůstu znamenalo i sto až dvě stě tisíc navíc.

Přesněji to zatím vyčíslit nejde.

Podle Asociace dodavatelů montovaných domů totiž záleží na nové úpravě energetické náročnosti budov, která je nyní v připomínkovém řízení. Ta aplikuje podstatu směrnice EU o energetice v Česku.

„Pořád čekáme na návrh k vyhlášce o energetické náročnosti budov a není jasné, jaké koeficienty budou nastaveny na různé druhy vytápění a konstrukce. Jakmile budou koeficienty jasné, bude možné stanovit odhad navýšení cen,“ řekla pro Seznam Lenka Trandová, ředitelka asociace. Podle ní ale kupříkladu u kvalitně provedených dřevostaveb může být navýšení výdajů minimální.

Aby si tak někdo mohl pořídit dům neomezený novými pravidly, musí si obstarat stavební povolení do konce letoška. Jinak bude muset počítat s výdaji například na solární panely, ekologické zateplení, tepelná čerpadla nebo kvalitní okna. Ostatně zájem byl už v loňském roce enormní. Jak uvedly Hospodářské noviny, začalo se stavět 19 tisíc bytů v rodinných domech, což je 50procentní nárůst během pěti let.

„Zákon o hospodaření energií stanovuje povinnost výstavby tzv. budov s téměř nulovou spotřebou energie. Tato povinnost výstavby nabíhá postupně od roku 2016 do roku 2020 podle velikosti budovy a uživatele či vlastníka budovy,“ vysvětluje pro Seznam mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová. První od roku 2016 musely na energetickou náročnost více dbát státní a veřejné budovy

Od začátku loňského roku musely mít téměř nulovou spotřebu energie domy s plochou větší než 1500 metrů čtverečních a od letošního 1. ledna větší než 350 metrů čtverečních. Od příštího roku půjde o všechny domky, a to i při rekonstrukci takového rozsahu, že je na ni třeba stavební povolení. Výjimku budou mít jen malé chaty nebo historické budovy, u nichž není nulovou energetickou náročnost vyžadovat.

Co vše do energetické náročnosti spadá? Podle definice Státní energetické inspekce se jedná o energii na vytápění, přípravu teplé vody, chlazení, úpravu vzduchu větráním a klimatizací a energii na osvětlení.

„Víme, že 70 procent úniku tepla se děje prostřednictvím oken, to znamená, že se zaměříme především sem,“ říká Marcela Fialková, mluvčí developera Central Group, který se zaměřuje na realizaci velkých, nejen bytových staveb. Právě developeři od roku 2018 musí dle směrnice stavět ekologicky.

Reklama

Doporučované