Hlavní obsah

Radní odvolali ředitelku Dvořákova památníku, měli výhrady k jeho fungování

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Středočeští radní odvolali ředitelku Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě Jarmilu Obermayerovou a vypsali výběrové řízení na její místo.

Článek

Podle krajského radního pro kulturu Václava Švendy Obermayerová dlouhodobě nedokázala využít potenciál této instituce. Odvolaná ředitelka rozhodnutí rady kraje nechtěla komentovat. Ve vedení památníku byla od dubna 2014.

„Paní ředitelku rada na můj návrh odvolala, a to z toho důvodu, že dlouhodobě nedokázala využít potenciál, který Památník Antonína Dvořáka má,“ řekl Švenda.

Uvedl, že počínání Obermayerové sledoval už jako místostarosta Příbrami a dospěl k názoru, že tato instituce nefunguje, jak by měla. Podle Švendy by památník měl spolupracovat se základními uměleckými školami a stát se centrem kulturního dění v regionu, což se podle radního nepodařilo.

Obermayerová jeho vyjádření nechtěla komentovat. „K tomu se nebudu vyjadřovat,“ řekla. Přihlášky do konkurzu na nového ředitele lze podávat do 30. července.

Památník Antonína Dvořáka (1841 až 1904) sídlí v novorenesančním zámečku, který nechal postavit v roce 1878 Dvořákův švagr hrabě Václav Kounic. Zdejší rozsáhlý park, Rusalčino jezírko, vila Rusalka i nádherná okolní krajina inspirovaly řadu Dvořákových děl.

Reklama

Doporučované