Hlavní obsah

Dvořákův festival zavítá 6. července do katedrály sv. Víta v Praze

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Dvořákův festival v rámci Svatovítských varhanních večerů zavítá 6. července do katedrály sv. Víta v Praze. V programu vystoupí Pražský katedrální sbor s dirigentem Josefem Kšicou a varhaníkem Přemyslem Kšicou.

Článek

Na koncertě zazní Sonáta č 1. f moll Felixe Mendelssohna – Bartholdyho a Mše D dur Lužanská Antonína Dvořáka. Festival nabízí od června do října v šesti krajích, 25 městech a obcích na 40 koncertů. „Společným jmenovatelem koncertů je Dvořákova hudba v různých úpravách a aranžích v podání profesionálních sólistů, komorních souborů, ale třeba i v recitačním doprovodu známých herců v tradičních i méně obvyklých prostorech,“ uvedla za pořadatele informovala Barbora Dušková.

Dvořákova hudba zazní v různých úpravách a aranžích v podání profesionálních sólistů, komorních souborů, ale třeba i v recitačním doprovodu známých herců v tradičních i méně obvyklých prostorech. Svým uměním posluchače potěší například flétnista Jiří Stivín, swingoví Prague Rhythm Kings, herec Jan Šťastný, hudební skladatel, malíř a pedagog Vladimír Franz, zpěvačky Monika Načeva či Lucie Hilscherová, pěvec Roman Janál, uskupení Prague Vivaldi ensemble a mnoho dalších. Dramaturgie festivalu je svědectvím, že Dvořákova hudba dávno není výsadou jen klasického repertoáru.

„Ke 180. výročí narození Antonína Dvořáka přinášíme nabídku využití volného času o prázdninách a dovolených spojeného s cestováním a kulturou. Představit lákavý program s hudbou různých žánrů spojený s návštěvou našich známých i méně známých památek je cílem našeho snažení, které spočívá v podpoře kultury a cestovního ruchu,“ sdělil ředitel festivalu Jakub Hrubý.

Za jeden z vrcholů festivalu pořadatelé označují komponovaný pořad Laudatio pro Antonína Dvořáka, který se uskuteční 10. července v katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci u Kutné Hory. Herec Jan Čenský zarecituje básně na dvořákovské motivy za zvuku varhan, za nimiž usedne Aleš Bárta. Zazní také ukázky z děl dalších skladatelů. Program bude reprízován 30. července v Kostele Nanebevstoupení Páně ve východočeském Josefově.

Mimořádnou oslavou Antonína Dvořáka se stane koncert v kostele sv. Štěpána v Praze, který se odehraje 8. září v den Dvořákových narozenin. Kostel je se skladatelem spojen tím, že se zde roku 1849 oženil. Na programu budou fragmenty z jeho díla a dále varhanní melodie z pera Josefa Suka a hudba Josefa Bohuslava Foerstera. Na varhany zahraje Petr Hostinský. Zvláštním hostem bude Vladimír Franz, který přiblíží Dvořákův život a dílo.

Více informací o dalších koncertech je k dispozici na webu Dvořákova festivalu.

Reklama

Doporučované