Hlavní obsah

Radši všechnu vakcínu použiju, i když nesplním kritéria, říká ředitel VFN

Foto: M.Moira, Shutterstock.com

Lepší naočkovat někoho mimo prioritní skupinu než vakcínu vylít, říká ředitel Všeobecné fakultní nemocnice David Feltl.

Reklama

Než vyhodit už naředěnou vakcínu, je lepší podat ji náhradníkovi, který je ochotný během chvilky přijet. I když to není zrovna starý důchodce, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy ředitel Všeobecné fakultní nemocnice David Feltl.

Článek

V ideálním světě si domluvíte 500 zdravotníků, rozředíte tedy 500 dávek a všech 500 zdravotníků přijde a vy je naočkujete. Nic nezbyde. „Ideální svět ale neexistuje,“ vysvětluje ředitel nemocnice Feltl, proč se sem tam k vakcíně dostanou i lidé, kteří nespadají do prioritní skupiny. Tedy nejsou ani zdravotníci, ani senioři.

„Protože z 500 přijde třeba jen 495, plus někdo onemocní nebo zapomene. Z těch 495 jich 10 má zvýšenou teplotu, takže je nemůžeme očkovat, protože je to kontraindikace a uškodili bychom jim. Na konci dne nám pak zbývá třeba 15 vakcín,“ vysvětluje Feltl, jak to v praxi s očkováním chodí.

A v takové chvíli zbylé vakcíny tedy využijete jak?

Poté máme dvě možnosti, protože vakcína vydrží jen pět hodin. Buďto ji vylijeme, nebo uděláme seznam takzvaných náhradníků, kteří jsou schopní se na očkování dostavit třeba do hodiny, a my doočkujeme to, co je naředěné. Absolutně preferuji to, že nevyhodím nic a všechno proočkuji, a to i za cenu toho, že nesplním ve všech bodech a každé vteřině kritéria, která jsou nastavena.

Jak velký je zájem o očkování u vašich zdravotníků?

Zájem je velký. Zprvu byl trochu rozpačitý, ale během prvních dnů výrazně stoupl. Teď už i zájem převyšuje možnosti, takže s tím, jak vakcíny dochází a přicházejí nové, zařazujeme do programu očkování další a další zdravotníky. V nejbližší dny máme co dělat, abychom proočkovali náš personál.

Ty aktuálně pozitivní očkovat nemůžeme. A ti, co covidem prošli nedávno, jsou k tomu rezervovanější. To úplně chápu, protože nejlepším očkováním je prodělaná nemoc, aspoň na nějakou dobu. Zájem má ale určitě 60 až 70 procent zaměstnanců.

A kolik už je jich očkovaných?

Odhaduji, že v tuto chvíli je očkovaná zhruba polovina zdravotníků.

Kolik lidí jste schopni v očkovacím centru oočkovat, až to bude přístupné pro seniory?

Máme kapacitu 500 lidí denně. To je náš strop, který jsme schopni dodržet tak, aby lidé nečekali, nehromadili se a byli přiměřeně spokojení. Zatím na to máme skvělé ohlasy a funguje to výborně. Dál už navyšovat nemůžeme, protože už tak jsme sáhli do rezerv, kdy jsme museli vytáhnout lidi, kteří nyní očkují na úkor jiné péče. Vždycky je to něco za něco.

Podle mě, aby se zvládlo to velkokapacitní očkování, se budou muset zapojit praktičtí lékaři, terénní ambulantní lékaři a velkokapacitní očkovací centra. Jinak to nepůjde.

Jak jste na tom s vytížeností nemocnice covid pacienty?

V tuhle chvíli u nás leží zhruba 100 pacientů s covidem. Každou hodinu se to mění, protože někoho propustíme, nebo naopak přijmeme. Zhruba čtvrtina z nich je ve vážném stavu, takže potřebují ventilátor, kyslík a podobně.

A zaměstnanci?

Pozitivních jich máme asi 80 nebo 90 a kromě toho i další přidruženou nemocnost. Na neschopence mám v tuto chvíli 450 zaměstnanců z celkových 6000. Není to málo, ale jsme schopni provoz nějakým způsobem zvládnout.

Do jaké míry máte volnou kapacitu lůžek?

Kapacitu máme takovou, jaká je potřeba. Pokud přivezou pacienta s covidem, tak se o něj postaráme. V tuto chvíli pro takové pacienty máme určitě volných 20 standardních lůžek a 5 lůžek na jednotce intenzivní péče.

Umíme uvolnit v podstatě jakoukoli kapacitu, což platí už celých těch 10 měsíců. Klíčové je ale, aby se měl o pacienty kdo postarat. Pokud budu mít nemocných pět členů personálu, tak je to ještě v pořádku, ale pokud by jich bylo 1000, tak už narážíme na kapacitu toho, kdo se o pacienty postará.

Ošetřují u vás pozitivní lékaři a sestry, nebo jsou v izolaci doma?

Pokud je zaměstnanec pozitivní, tak se v žádném případě nestará o pacienty a zůstává samozřejmě doma. Pokud je zaměstnanec v rizikovém kontaktu, ale je negativní, tak s respirátorem a potřebnými pomůckami může normálně pracovat. To je celostátní metodika, takže respektujeme jen to, co je možné.

Reklama

Doporučované