Hlavní obsah

Nejsilnější raketa na Zemi prošla testem. Poletí na Měsíc

Podívejte se na test nejsilnější pomocné rakety pro největší raketu na planetě.Video: Jan Marek, NASA

 

Reklama

NASA otestovala nejsilnější pomocnou raketu, kterou kdy člověk postavil a poslouží mu v návratu na Měsíc. Podívejte se na test a připomeňte si, kdy se mají lidé na Měsíc vrátit a kolik za to Američané zaplatí.

Článek

126 sekund. Tak dlouho žhnula nejsilnější pomocná raketa na světě při středečním testu, píše magazín Business Insider. Tolik totiž musí hned dva takovéto motory vydržet, aby obstaraly 75 procent síly potřebné ke startu a dvěma minutám letu vůbec největší celé rakety na Zemi, té pro návrat lidí na Měsíc.

Bezkonkurenční síla

Spolu se čtyřmi přídavnými motory RS-25 překoná Space Launch System (SLS) více než 40násobně i tah nejdelšího dopravního letadla Boeing 777X, který má podle zpravodajského portálu Airwise pohánět titán mezi leteckými motory – GE9XTM o síle 470 kN.

Raketa SLS.

Aby také ne. Směrem k Měsíci bude kolmo ze Země, včetně nákladu i posádky s první ženou a dalším mužem na měsíčním povrchu, vzlétat 1 000 tun váhy. A to vyžaduje enormní sílu, ale také nemalou sumu peněz.

Pětina ceny Apolla, zlomek rozpočtu obrany

Program Artemis prý americký vesmírný úřad vyjde na 20 až 30 miliard dolarů. To je ročně šest miliard navrch k běžnému rozpočtu po dobu příštích pěti let, dodává server Space.com.

Dobytí Měsíce.

Pro srovnání to je ale pořád pětina toho, co by dnes stál program Apollo, a také jen čtyři procenta ročního rozpočtu amerického ministerstva obrany. To by si za peníze mohlo naráz pořídit třeba tři nejnovější jaderné ponorky.

NASA za ně ale chce už za čtyři roky dostat člověka zpět na Měsíc. Většinu spolkne raketa SLS s kosmickou lodí Orion na její špici. Balík by měl ale zaplatit také oběžnou stanici kolem Měsíce s názvem Gateway, která má nahradit dosluhující ISS.

Cena programu Artemis a její ekvivalenty.

TOP 5: Nejdražší stroje letectva USA

Srovnání ceny návratu na Měsíc s rozpočtem amerického ministerstva obrany i tím, co by si za peníze mohlo koupit, bychom tak měli. V jakých sumách se ale pohybují jeho nákupy? Podívejte se s námi na pět nejdražších vojenských strojů, co kdy Spojené státy vyslaly do vzduchu.

Jaké nejdražší stroje si americké letectvo pořídilo? Video: Jan Marek

Reklama

Doporučované