Hlavní obsah

Rakouská vláda omezí dávky pro migranty. Podmínkou bude alespoň pětiletý pobyt

Pro zisk dávky bude muset žadatel v zemi žít 5 let.Video: Daniel Andrisák

 

Reklama

Rakouský kancléř Sebastian Kurz představil plán jeho vlády na snížení dávek pro přistěhovalce a migranty. Musí dokázat, že umí německy, aby dostali maximální výši vypsaných dávek.

Článek

Sebastian Kurz před volbami do parlamentu slíbil tvrdší ruku vůči přistěhovalcům a migrantům a svůj slib i plní. Jeho vláda představila nový plán pro vyplácení dávek. Nově budou vyplácené částky začínat na 563 eurech na měsíc a nárok na ně budou mít ti, kteří v Rakousku žijí minimálně 5 let, a to legálně. Právě pravidlo pěti let legálního pobytu omezí počet žádostí o dávky. Úplně vyloučí většinu podaných žádostí, jelikož minimum migrantů má v Rakousku legálně „odžito” 5 let.

V případě, že žadatel splňuje pětiletou podmínku azylu, může si o sociální dávky zažádat. Avšak výše sumy, kterou obdrží, bude záležet i na tom, jestli umí německy. Nově totiž vláda bere v potaz jazykové znalosti a zvýhodní ty, kteří umí dostatečně dobře německy na to, aby složili jazykový test. Pokud žadatel v testu prokáže dostatečné jazykové znalosti, vyšplhá se výše dávky, kterou obdrží, až na 863 euro, což je základní suma, kterou dostávají Rakušané.

Nový plán vyplácení dávek dostává Rakousko do konfliktu s Evropskou unií, která po všech svých členských zemích žádá, aby se chovaly ke každému stejně.

V roce 2015 žádalo v Rakousku o azyl 90 000 migrantů, což je více než jedno procento populace celého Rakouska.

Reklama

Doporučované