Hlavní obsah

Rakousko čeká lockdown pro neočkované, rozhodnutí padne v neděli

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Zavést drastická opatření pro lidi, kteří nejsou očkovaní ani covid-19 v nedávné době neprodělali, se doposud chystaly jen Horní Rakousy a Salcbursko. Kancléř Schallenberg ale požaduje celostátní řešení.

Článek

Rakousko čeká celostátní lockdown pro lidi bez očkování proti covidu-19. Příslušná rozhodnutí k zavedení tohoto opatření budou učiněna v neděli, oznámil dnes podle agentury DPA rakouský kancléř Alexander Schallenberg.

Epidemie v Rakousku rychle sílí, k dnešku připadá skoro 779 nově nakažených na 100 000 obyvatel v sedmidenním úhrnu. V Česku tato hodnota činí 614.

Vláda chce před rozhodnutím jednat se zemskými hejtmany a s vedením parlamentu. Od kdy bude lockdown pro neočkované platit, to bude podle ministra zdravotnictví Wolfganga Mücksteina také jasné až v neděli, píše rakouský deník Die Presse.

Lockdown pro lidi, kteří nejsou očkovaní ani covid-19 v nedávné době neprodělali, bude už od pondělí platit v Salcbursku a Horních Rakousech, oznámil Mückstein. Právě ve spolkové zemi sousedící s Jihočeským krajem je epidemická situace nejhorší v celém Rakousku.

„Situace v Rakousku je znepokojující. Počet nákaz roste čím dál rychleji, zvlášť v Horních Rakousech a v Salcbursku,“ komentoval ministr zdravotnictví aktuální čísla. Jednotky intenzivní péče v Rakousku se zaplňují. Za jedinou cestu ven považuje Mückstein očkování.

Zemský hejtman Horních Rakous Thomas Stelzer popsal situaci jako „dramatickou“. Spolková země má podle vládních údajů nejnižší míru proočkovanosti a nejvyšší míru nákazy ze všech rakouských regionů. Celostátní statistiky ukazují, že přibližně 65 procent rakouské populace je plně naočkováno. Horní Rakousy aktuálně evidují necelých 60 procent. Region se tak jako první přesune do páté úrovně pětistupňového protiepidemického ukazatele, který vláda schválila v září.

To znamená, že jakmile bude třicet procent lůžek intenzivní péče obsazeno pacienty s covidem-19, zamíří neočkovaní lidé do lockdownu. Aktuálně je zaplněno přibližně dvacet procent lůžek na JIP v regionu a jejich počet rychle roste, uvádí The Guardian.

„Lockdown pro neočkované znamená, že člověk nemůže opustit svůj domov, pokud nebude cestovat do práce, nakupovat (nezbytné suroviny) nebo si protáhnout nohy, tedy to, čím jsme si všichni museli projít v roce 2020,“ uvedl Schallenberg.

„Nechápu, proč by dvě třetiny měly přijít o svobodu, protože jedna třetina váhá (ohledně očkování),“ řekl kancléř při čtvrteční návštěvě Bregenzu v západním Rakousku. „Za mě je jasné, že ze solidarity s neočkovanými by nemělo docházet k lockdownu očkovaných,“ uvedl také Schallenberg.

Rakousko se už minulý pátek rozhodlo zpřísnit protipandemická opatření a od pondělí se tamním lidem neočkovaným proti covidu-19 podstatně ztížily podmínky pro běžný život.

Vláda se ke změnám pravidel odhodlala dříve, než měla původně v plánu. S částečným lockdownem pro neočkované se počítalo až v momentě, kdy na jednotkách intenzivní péče bude více než 500 pacientů. V době, kdy padlo finální rozhodnutí, jich však nebylo ani 400.

Takzvaný 2G systém (geimpft, genesen – očkovaný, uzdravený), který od pondělka vešel v platnost, vyřadil ze hry potvrzení o negativním výsledku testu na covid coby dokladu o bezinfekčnosti. Aby Rakušané nyní mohli třeba do restaurací, na kulturní akce či na návštěvu pečovatelského domova, musí se prokázat dokladem o vakcinaci nebo prodělání nemoci. Na veřejných místech, kde lidem dosud stačila rouška, jsou navíc povinné respirátory typu FFP2.

Reklama

Související témata:

Doporučované