Hlavní obsah

Rakousko místo do Pardubic? Si tam zůstaňte, vzkázal poslanec oponentce

Foto: Martin Kolovratník

Pardubický poslanec a kandidát na hejtmana Martin Kolovratník (ANO) slibuje, že pokud se dostane do vedení kraje, zasadí se o 500korunové poukázky na dovolenou v regionu.

Reklama

Poslanec a kandidát na hejtmana Pardubického kraje Martin Kolovratník (ANO) slibuje v případě zvolení 500 korun na dovolenou v kraji. Jeho oponenti to považují za populismus a kupování hlasů.

Článek

Pokud se stanu hejtmanem, každému obyvateli Pardubického kraje dám 500 korun na jeho dovolenou v regionu. A komu se to nelíbí a chce si jet do zahraničí, ať si tam zůstane dlouho. Takový vzkaz vyslal voličům poslanec a kandidát na hejtmana Pardubického kraje Martin Kolovratník (ANO). Jeho oponenti mluví o kupčení s hlasy před volbami. To poslanec odmítá.

Nápad, jak podpořit cestovní ruch v regionu, který dlouhodobě patří mezi turisticky nejvíc přehlížené, zveřejnil na svém oficiálním Facebooku. Natočil video, ve kterém se vyznal z lásky k Pardubickému kraji a svěřil se, že s rodinou letos z kraje nevytáhnou paty, aby podpořili tamní podnikatele.

Pod příspěvkem se strhla diskuze, ve které mu jedna z uživatelek napsala, že jede za své do Rakouska, protože české firmy bude dál podporovat, ale dle svého uvážení. „Nepotřebuji trapné návody a laciná gesta,“ napsala Kolovratníkovi Martina Fraňková.

„Jeďte, Martino. A zůstaňte tam, prosím, dlouho. My tady u nás doma naštěstí máme mnohem víc lidí, kteří mají rádi svůj kraj a svoji vlastní zemi,“ reagoval na ni poslanec a kandidát na hejtmana. Po kritice ostatních uživatelů svůj příspěvek změnil.

„Když jsem se na to pak ráno podíval, tak jsem si uvědomil, že to v té odpovědi byla trochu horká hlava a zbytečná emoce. Trochu se mě dotklo, že se proti mně takhle vymezila. Kdo mě zná, ví, že to není můj styl. I proto jsem to potom změnil a té paní patří omluva,“ uvedl poslanec.

Kolovratník voličům ve videu slíbil, že se v případě svého zvolení do vedení Pardubického kraje zasadí o poukázky na 500 korun, které bude moct každý obyvatel regionu utratit na dovolené v regionu. „Musíme vrátit peníze do kraje a nejlépe je začít sám u sebe a doma,“ uvedl.

Pardubický kraj měl při posledním sčítání něco málo přes 520 tisíc obyvatel. Pětistovka pro každého by tak krajskou pokladnu zatížila více než čtvrt miliardou. „To je zhruba částka, kterou nás bude stát nyní soutěžená nová nemocnice následné péče v Moravské Třebové s 90 lůžky, ordinacemi, zázemím pro záchrannou službu a stravovacími provozy,“ uvedl současný hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD), který Kolovratníkův pokus označil za zoufalství hraničící s kupováním hlasů.

„Trochu mě na tom naštvalo, že jeden den jsem s panem Kolovratníkem mluvil o rozpočtové situaci kraje, který teď přišel o velkou část příjmů, a on druhý den přijde s tímhle,“ dodal Netolický, podle nějž kraj kvůli opatřením vlády, jejíž hlavní silou je právě Kolovratníkovo hnutí ANO, přijde zhruba o 800 milionů korun. Podle poslance by se však počet voucherů a částka, kterou by kraj do této podpory investoval, musela ještě vyjasnit. „Dělali jsme si odhady, že by takovou nabídku využil asi každý pátý obyvatel kraje. Dalo by se i férově vyhlásit dopředu, kolik poukazů bude k dispozici, a když by se vyčerpaly, nabídka by skončila,“ vysvětlil poslanec.

Kolovratník ve videu uvedl, že by poukázky byly pouze pro obyvatele Pardubického kraje, to ale současný hejtman považuje za nebezpečné vzhledem k diskriminaci. „Dotační tituly nesmí vytvářet diskriminační prostředí. I proto to považuji za kupování hlasů před volbami. Je to trapné,“ uvedl Netolický.

Podle serveru Neovlivní kvůli podobným slibům, kdy se podařilo prokázat, že lidé dostali za hlas pro určitého člověka zaplaceno, soudy v minulosti už některé volby zrušily. Poslanec však odmítl, že by z jeho strany šlo o kupování si hlasů voličů a že by šlo o takový případ, jaký server popsal. „Ani si neumím představit, jak by to mělo probíhat. Že by mi posílali ofocené hlasovací lístky?“

Poslanec a kandidát hnutí ANO na hejtmana pak dodal, že video sice bylo zaměřeno na jeho voliče v Pardubickém kraji, kde kandiduje, avšak poukazy by měly platit pro každého, kdo by region navštívil. „Nezastírám, že je to volební slib, ale vím, že by vydání poukazů jen pro lidi z kraje bylo diskriminační,“ říká Kolovratník, který se inspiroval v jižních Čechách a na Vysočině, kde už podobné poukazy na podporu tamního cestovního ruchu vydali.

Způsob, jak je využít, si zase nechal poradit v agentuře CzechTourism, která před několika dny začala vydávat podpůrné vouchery do českých lázní. Na stránkách si může každý vygenerovat kód, který pak uplatní u obchodníka a ten mu slevu odečte. „Je to chráněné tak, aby nebylo možné si kódy vymýšlet, takže takový způsob by se mi líbil i u nás.“

Reklama

Doporučované