Hlavní obsah

Ramadán v čase koronaviru: obýváky se změní v mešity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Palestinec Alí Hamdán se modlí v mešitě v Rafáhu v Pásmu Gazy.

Reklama

Hromadné modlitby, jídlo sdílené se sousedy i přáteli, společenský život po západu slunce. Všechny tyto znaky muslimského postního měsíce ramadánu odporují pravidlům vynuceným pandemií koronaviru. Jaký tedy bude letos ramadán?

Článek

Přes jeden a půl miliardy muslimů celého světa se připravuje na ramadán, jaký ještě nezažili. O tom, že se bude radikálně lišit od minulých let, svědčí i páteční prohlášení saúdskoarabského velkého muftího Abdalazíze Šajcha.

Nejvyšší náboženská autorita kolébky islámu oznámila, že večerní modlitby a také oslavy Eid al-Fitr (Svátku přerušení půstu) se neuskuteční v mešitách jako obvykle a zakázáno zůstane shromažďování lidí.

V samotné Saúdské Arábii registrovaly v neděli úřady přes 8000 nakažených koronavirem a 92 lidí už nemoci covid-19 podlehlo. Jiné muslimské státy jsou na tom ale ještě mnohem hůře - například Írán uvádí přes pět tisíc mrtvých, podle některých opozičních zdrojů už ale počet obětí přesahuje 30 tisíc. Ke dvěma tisícům obětí se blíží Turecko, Indonésie hlásí 582 mrtvých.

Neusnadní půst šíření viru?

Vzhledem k tomu, že se nákaza v některých zemí šíří nejrychleji mezi etnickými menšinami, varovali britští experti, že právě postní měsíc ramadán začínající 23. dubna může znamenat velké riziko.

Vládám muslimských zemí je tak jasné, že musí šíření viru zastavit, i kdyby se to mělo podepsat na náboženském životě muslimů. Saúdská Arábie už tak poutníkům do Mekky vzkázala, že budou muset splnění náboženské povinnosti alespoň o rok odložit. Do království přitom v rámci pouti ročně přijíždí na tři miliony lidí z celého světa.

Pandemie koronaviru vyvolává i teologické debaty. Muslimové se během ramadánu od svítání do soumraku vzdávají stravy i pití, půst se ale tradičně nevztahuje na těhotné ženy, nemocné nebo na lidi na cestách. Někteří lékaři v souvislosti s koronavirem varovali, že lidé budou mít kvůli půstu vysušené hrdlo, a budou tak náchylnější k infekci. Klerici z bašty islámské vzdělanosti, káhirské mešity al-Azhar, ale soudí, že půst zůstává povinností, pokud se tedy u dotyčného neobjeví příznaky onemocnění a neověří se, že by půst mohl skutečně v tomto směru škodit.

Šéf Centrální muslimské rady Německa Aiman Mazyek upozorňuje, že by restriktivní opatření měla vést věřící k posílení duchovní dimenze ramadánu, tedy měsíce slitování, odpuštění, modliteb, čtení koránu a intimní rozmluvy s Alláhem. „V koronavirových časech proměňujeme naše obývací pokoje v mešity,“ citoval jeho slova server Deutsche Welle.

Foto: Profimedia.cz

Palestinská dívka vyrábějící lucerny v Chán Júnisu.

Hromadné modlitby tak bude muset většina muslimů na Blízkém východě vynechat, náboženské autority ale připravují online přenosy, ať už na Facebooku, nebo dalších platformách. Zatímco v některých státech platí večerní a noční zákazy vycházení, Spojené arabské emiráty v minulých dnech restriktivní opatření zmírnily, aby si věřící mohli nakoupit dostatek potravin na svátky.

Egyptské seriály se nezastavily

Poměrně přísná opatření platí i v nejlidnatější arabské zemi Egyptě. Režim prezidenta Abdal Fattáha Sísího zavřel mešity i školy a doporučil lidem pracovat z domova. Zároveň se ale snaží udržet v chodu průmyslovou výrobu. K ní patří i produkce televizních seriálů. Právě ramadán je pro egyptské filmaře nejdůležitějším obdobím roku, na které připravují až osm desítek seriálů.

Jak informovala televize CNN, lidé v Káhiře během karantény zavolali policii, když se na jednom předměstí shromáždily desítky herců a členů štábu, aby natáčely další díly nekonečných seriálů. Policisté se ten den objevili na místě hned sedmkrát, vždy ale odešli - podle producenta Ahmada Jahíji bylo natáčení v souladu se zákonem.

„Vláda chce, abychom seriály dokončili, aby se lidé měli během karantény čím zabavit. Produkční společnost zaplatí obrovskou pokutu televizím, pokud jim do ramadánu nedodá slíbený obsah,“ řekl Jahíja, který se v dubnu účastnil natáčení se 130 dalšími lidmi. Podle Ašrafa Zakího, šéfa hereckého odborového svazu, se nicméně na televizních obrazovkách o ramadánu objeví jen čtvrtina seriálů, které byly naplánované.

Pandemie se nejspíš negativně odrazí i na ramadánové charitě. Peníze se totiž často vybírají během hromadných akcí u příležitosti třídenních oslav svátku Eid al-Fitr, ty ale budou tentokrát zasažené více než samotný postní měsíc.

Muslimové vyberou během ramadánu podle serveru Middle East Eye okolo 160 milionů dolarů na charitu, letos tedy hrozí, že to bude podstatně méně. Stejně tak zřejmě utrpí chudé rodiny, které dostávají během ramadánu jídlo zdarma - pandemie je spojená s ekonomickou krizí, lidé přicházejí o práci, a mají tak méně peněz i potravin na obdarování potřebných.

Reklama

Doporučované