Hlavní obsah

Maraton s Rathem. Jeho dva právníci dohromady mluvili 6 hodin

Obhajoba bude mít závěrečnou řeč u soudu s Davidem Rathem.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Finále procesu s bývalým hejtmanem Davidem Rathem obžalovaným za korupci.

Článek

Před Krajským soudem v Praze budou druhým dnem znít závěrečné řeči v kauze kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.

Soud je má naplánovány na několik dní a zatím se zdá, že prostor bude využit.

Poté, co v úterý mluvil žalobce Petr Jirát, nastoupili Rathovi advokáti. První z nich Roman Jelínek mluvil v souhrnu úterního a středečního vystoupení 4 hodiny, po něm přišel ke slovu druhý Rathův advokát Adam Černý. Jeho projev trval dvě hodiny.

Po úterním návrhu žalobce Petra Jiráta, aby hlavní organizátoři žalované korupce - David Rath a manželé Kottovi - dostali až 9 let vězení a aby jim propadl veškerý majetek, budou postupně mluvit advokáti všech 11 obžalovaných.

Samotní obžalovaní se dostanou na řadu poté.

„Je to monstrproces, politický proces, do kterého zasahují ministři, prezident,” prohlásil David Rath v rozhovoru pro Seznam před začátkem středečního líčení u Krajského soudu v Praze. „Někdo se tu snaží exhumovat zásady komunistické diktatury,” tvrdí bývalý hejtman.

Video: David Rath podal další stížnost na žalobce

David Rath podal stížnost na žalobce.Video: Seznam Zprávy

David Rath se však v závěrečné části procesu projevil. Podal další stížnost na žalobce Petra Jiráta za staré výroky, že má bývalý hejtman ukryté korupční miliony, a návrh až devítiletého trestu přirovnal ke způsobům z politických procesů 50. let minulého století.

Video: David Rath komentuje žalobcův návrh

David Rath komentuje návrh žalobce na jeho potrestání.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

Proces s Davidem Rathem v korupčním případu se koná už podruhé. Krajský soud v Praze nejprve v roce 2015 uložil Rathovi 8,5 roku vězení a přísné tresty vyměřil i většině dalších obžalovaných. Původní verdikt v roce 2016 zrušil vrchní soud kvůli použitým odposlechům.

Loni se případ dostal k Nejvyššímu soudu, který naopak rozhodl o tom, že odposlechy lze použít jako důkaz. Případ se tak dostal zpátky k soudu, jenž původně vynesl odsuzující rozsudek.

Reklama

Související témata:

Doporučované