Hlavní obsah

Chci psaní o kultuře vrátit zábavu a nadšení pro věc, říká Jonáš Zbořil

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Jonáš Zbořil chce do kulturní rubriky přinést poutavé čtení i nový podcast.

Reklama

Seznam Zprávy začátkem roku posílily o kulturní rubriku, kterou vede editor Jonáš Zbořil. „Chci, aby texty v ní byly minimálně stejně zábavné jako ty filmy, knížky, desky, o kterých jsou,“ říká. A přidává i své kulturní tipy.

Článek

Kulturní rubriku Jonáš Zbořil na Seznam Zprávách staví od začátku. Sám má o ni jednoduchou vizi. Nechce ji jen naplnit recenzemi, které strhají další český film. Jde mu o širší záběr témat. Prostor chce dát například i těm, které jiné kulturní rubriky tolik neřeší, jako jsou počítačové hry.

„Mám pocit, že je to víc kulturní záležitost než technická. Dopad, které mají na lidi je velký a silný. Videoherní průmysl už má podobná čísla jako hollywoodský filmový průmysl,“ říká Zbořil, který do Seznam Zpráv přestoupil z Českého rozhlasu.

Důležité je podle něj také psát o tom, co aktuálně společensky rezonuje. Poslední měsíc se tak v kulturní rubrice objevila řada textů, které se týkaly války na Ukrajině. Jonáš Zbořil doporučuje například osobní glosu ukrajinského básníka Tima Postovita o tom, jak změnil názor na prezidenta Volodymyra Zelenského nebo text Víta Schmarce o ukrajinských filmech, které v podstatě předpověděly to, co se v zemi nyní děje.

Zbořil ale nechce zůstat jen u textů, kulturním fanouškům chce pod hlavičkou Seznam Zpráv přinést i nový podcast. S prací za mikrofonem má ostatně dlouholetou zkušenost. Byl moderátorem několika kulturních pořadů na Radiu Wave.

„Velmi se na to těším. Podcast umožňuje věci, které psaný text vždy nedokáže. Skrze něj je jednodušší dostat člověka do neznámých vod,“ říká s tím, že první díl by rád představit posluchačům už v květnu. Novým podcastem, který má zatím pracovní název „Kulturák“, chce vytvořit hlavně příjemné místo k odpočinku, nikoliv zevrubnou analýzu plnou odborných termínů.

O pár kulturních tipů se Jonáš Zbořil podělil už teď. Z hudby vybral novou desku britské zpěvačky Charli XCX s názvem Crash. „Je to hodně bezprostřední, euforická záležitost. Ideální pro někoho, kdo na ponuré věci, které se teď dějí, potřebuje odpovědět hodně extatickou ofenzivou,“ dodává.

Z filmové tvorby doporučil italské drama Boží ruka. Režisér Paolo Sorrentino v něm vypráví osobní příběh svého mládí. „Přijde mi hodně současný v tom mladém hledání identity a sebe sama. Úžasné jsou na něm kulisy. V něčem mi film připomíná Pelíšky,“ říká k snímku Zbořil. Boží ruka je aktuálně ke zhlédnutí na Netflixu.

A pro všechny, kdo nejraději sáhnou po knize, doporučuje díla britského spisovatele japonského původu Kazua Ishigura. „Je to autor, který bude v dnešní době důležitý. Píše knihy, které velmi dobře popisují lidský sebeklam,“ vysvětluje Zbořil. Tento motiv nabízí například v titulech Soumrak dne, Malíř pomíjivého světa nebo Neopouštěj mě.

Do kulturní rubriky Seznam Zpráv se můžete začíst zde.

Nahlédněte do zákulisí redakce

Reklama

Související témata:

Doporučované