Hlavní obsah

Podcast Ve vatě se opět setkal s fanoušky. A radil, jak jít do důchodu ve 40 letech

Foto: Seznam Zprávy

Účastníci živého natáčení podcastu Ve vatě – Lukáš Nádvorník, Anna Píchová, Markéta Bidrmanová a Petr Zajíc.

Reklama

Jak být Ve vatě, radí Markéta Bidrmanová se svými hosty odborníky více než dva roky. Setkání posluchačů s tvůrci tak bývá zážitkem pro obě strany.

Článek

Sál Kasáren Karlín v úterý zaplnili fanoušci podcastu Ve vatě. Hosté Markéty Bidrmanové tentokrát probírali fenomén FIRE – jak do důchodu odejít mladý a bohatý. Živé natáčení podcastů patří k oblíbeným akcím a nejinak tomu bylo i v tomto případě.

„Bylo nás tam odhadem přes stovku a bylo to super. Ta atmosféra je tam vždycky skvělá. Připadá mi, že ti lidé, kteří nás poslouchají, na nás hrozně hezky reagují. Už vědí nebo tuší, co řekneme, kdo s kým bude vtipkovat. Takové publikum je zároveň velmi pozorné, a když má příležitost, pokládá vlastní a velmi chytré otázky,“ pochvaluje si (nejen) středeční obecenstvo autorka podcastu Ve vatě Markéta Bidrmanová.

Živé natáčení Ve vatě probíhá čtyřikrát do roka. A téma toho středečního bylo obzvláště atraktivní. „Probírali jsme FIRE, což je zkratka pro výraz Financial Independence, Retire Early. Já to zkráceně překládám jako ‚do důchodu mladý a bohatý‘. Je to takový koncept, který nabírá na popularitě a stojí na několika základních pilířích,“ vysvětluje Bidrmanová.

„Člověk si od mládí, ideálně od první výplaty, odkládá bokem co nejvíce peněz. Odvrácená stránka věci je odříkání, které možná trochu hraničí s asketismem, ale to si může každý nastavit sám. Odložené peníze jdou následně do investic, čímž tito lidé chtějí docílit toho, že jsou třeba ve 40 letech finančně nezávislí a nemusí pracovat,“ popisuje.

Důkazem o existenci lidí úspěšně žijících dle FIRE je Lukáš Nádvorník, který byl jedním z hostů karlínského večera. „Sám v tom ideálním bodě bude zhruba za tři roky,“ říká Markéta Bidrmanová. Dalšími hosty večera byla stálá expertka podcastu Ve vatě Anna Píchová ze společnosti Cyrrus a manažer Amundi Petr Zajíc.

Posluchači, kteří se ve středu do Karlína nedostali, nezůstanou o zajímavé téma ochuzeni. Videozáznam z večera vyjde v pondělí 11. prosince na Seznam Zprávách a v podcastových aplikacích.

Foto: Seznam Zprávy

Ve vatě.

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů z řad investorů a odborníků. Poslechněte si konkrétní rady na téma investic, inflace, úvěrů nebo hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené. Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách.

Speciální díl odvysílala „Vata“ už ve čtvrtek, kdy se rozloučila s jedním ze svých expertů Danielem Gladišem, předním odborníkem na investice do akcií.

„Pro mě to bylo překvapení, že jsi mi před skoro dvěma lety zavolala s pozváním do podcastu,“ vzpomínal ve čtvrtek ve svém posledním rozhovoru s Markétou Bidrmanovou Daniel Gladiš. „Já jsem něco takového nečekal. Myslím, že jsme natočili asi tak 20 dílů, to je asi tak o 20 víc, než jsem vůbec plánoval. A myslím, že je nejvyšší čas nechat prostor zase jiným,“ dodal.

„Jsem hrozně ráda, že jsme v podcastu měli člověka, který dokáže hrozně hezky vysvětlovat, jak vůbec investice fungují. Jednoduše to bylo hrozně fajn,“ děkuje Gladišovi Bidrmanová.

Stálými experty podcastu nadále zůstávají analytička Anna Píchová, ekonom Dominik Stroukal, ekonomka Jana Matesová a realitní expert Libor Ostatek. „Po podzimní obměně našich expertů se zaměřujeme třeba i na drobné investory, akcentujeme témata jako makroekonomika, vysvětlování základního ekonomického dění, aby investoři měli ponětí, proč se v ekonomice co děje a jak podle toho nakládat s penězi,“ dodává Markéta Bidrmanová.

Reklama

Související témata:

Doporučované