Hlavní obsah

Pohled šéfredaktora: Jaký je Petr Pavel prezident? Můžete mu to říct i vy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Příležitost ptát se prezidenta dostanou také lidé v sále.

Reklama

Půl roku je dostatečně dlouhá doba, aby se po počátečním rozhlédnutí a zabydlení nového prezidenta na Hradě dalo už trochu bilancovat. Seznam Zprávy chystají akci, kde bude hostem prezident Petr Pavel. A vy můžete být u toho.

Článek

V redakci Seznam Zpráv chystáme spoustu zajímavých novinek, které by vám neměly uniknout. V newsletteru Pohled šéfredaktora vám Jiří Kubík umožňuje nahlédnout do naší „kuchyně“. Přihlaste se k odběru a jednou měsíčně dorazí přímo do vaší e-mailové schránky.

Doba, kdy na české domácnosti dolehla tíže krizí vyvolaných ruskou agresí na Ukrajině, se prolnula s obdobím, kdy pasivního a do velké míry zdiskreditovaného prezidenta Zemana vystřídal nový „sekáč“.

Prezident Petr Pavel, který ve volební kampani sliboval slušnost a řád, a dokázal tak přesvědčivě porazit protikandidáta a bývalého premiéra Andreje Babiše, si za jeden ze svých cílů předsevzal návštěvy českých a moravských regionů, kde chce mimo jiné naslouchat i svým nevoličům.

Proto nás v redakci Seznam Zpráv napadlo propojit náš celoroční projekt Jak se žije v Česku s debatou s prezidentem. A to nejlépe v místě dostatečně vzdáleném od Prahy, kdy se budou moci lidé do hovoru s hlavou státu zapojit. Prezident souhlasil. A tak už dnes můžeme oznámit, že společně s Marií Bastlovou, moderátorkou našeho podcastu Ptám se já, přivítáme Petra Pavla v úterý 26. září v kině Blansko.

Příležitost ptát se prezidenta dostanou také lidé v sále a čtenáři, kteří svůj dotaz pošlou na adresu nascene@sz.cz. Zpravodajství z debaty nabídneme čtenářům na webu Seznam Zpráv v den konání, hned v následujících dnech pak zveřejníme i záznam (audio, video i psaný text) rozhovoru s prezidentem a debaty s několika dalšími pozvanými hosty.

Seznam Zprávy na scéně

Foto: Seznam Zprávy

Debata Seznam Zpráv s prezidentem Petrem Pavlem.

Doba, kdy na české domácnosti dolehla tíže různých krizí, se prolnula s obdobím, kdy se na Hradě vystřídali prezidenti. A to byl impuls, který přiměl redakci Seznam Zpráv k nápadu propojit náš celoroční projekt Jak se žije v Česku s debatou s novou hlavou státu. A to nejlépe v místě dostatečně vzdáleném od Prahy, kdy se budou moci lidé do hovoru s hlavou státu zapojit. Prezident souhlasil. A tak Marie Bastlová, moderátorka podcastu Ptám se já, a Jiří Kubík, šéfredaktor Seznam Zpráv, přivítají Petra Pavla v úterý 26. září v kině Blansko.

Pokládat dotazy můžete i vy na e-mail: nascene@sz.cz.

Dvacetitisícové Blansko je mimochodem – alespoň co do volebních výsledků – takovým malým otiskem politických preferencí celé České republiky. V říjnu 2021 tam koalice Spolu (přes 27,4 procenta) těsně porazila hnutí ANO (26,4 procenta), SPD získala svých deset procent a komunisté naprosto propadli.

Zajímavé ale je, že z loňských komunálních voleb tam vzešla obecní koalice ODS a hnutí ANO a vládní KDU-ČSL má opoziční zastupitele. A letošní prezidentské volby? První kolo vítěz Babiš (35 procent), druhý Pavel (30 procent), ve druhém kole ale jasná Pavlova výhra (56,4 : 43,6).

5:59 a Ptám se já na scéně

Seznam Zprávy se ale nechystají vyjet za svými čtenáři a posluchači jen do Blanska. Naši reportéři a komentátoři budou vyrážet do terénu a na pódia během celého podzimu.

Už minulý týden si náš zpravodajský podcast 5:59 po jarním úspěchu zopakoval scénické zpracování v pražském kulturním centru Vzlet. Tým Lenky Kabrhelové opět po dva večery před vyprodaným sálem předvedl unikátní představení – podcast na scéně. Kolegové už teď přemýšlejí o dalším pokračování. A budou vděčni, pokud jim pošlete své tipy na nové příběhy či performery, kteří by se do toho s nimi mohli pustit.

„Grilovací“ podcast Marie Bastlové Ptám se já se zase po červnovém živém natáčení rozhovoru s ministrem práce Marianem Jurečkou před studenty znovu chystá na Vysokou školu ekonomickou v Praze. Tentokrát by hostem měl být ministr financí Zbyněk Stanjura. Marie má v plánu vyjet se svým podcastem a hosty i na školy v Ostravě či Plzni.

Vlevo dole nejen na Václaváku

Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší, autoři politického podcastu Vlevo dole, zahájili minulý týden novou politickou sezonu při setkání se svými fanoušky v centru Prahy na vltavském břehu. Z fotografií v této galerii zcela jistě poznáte, proč právě Lucka s Vaškem zvítězili v letošní anketě Podcast roku v kategorii zpravodajství.

Vlevo dole během podzimu zavítá i do Brna, Plzně, Českých Budějovic nebo Tábora. A pozor – Lucka s Vaškem vystoupí 17. listopadu jako hosté i na Koncertu pro budoucnost na pražském Václavském náměstí. Zpívat nejspíš nebudou, ale pro diváky si určitě připraví něco speciálního.

Mimochodem – Seznam Zprávy jsou i letos hlavním mediálním partnerem Festivalu svobody, který každoročně připomíná výročí pádu komunistického režimu. A náš komentátor a hlavní tvář pořadu Šťastné pondělí Jindřich Šídlo bude i letos moderovat výše zmíněný koncert.

Reportáže z volebního Slovenska a Polska

Do listopadu je dlouhá doba. Mezitím nás mimo jiné čekají dvě významné politické události u našich sousedů – na konci září parlamentní volby na Slovensku a v polovině října pak v Polsku.

Jak dopadne politický souboj o tvář Slovenska? Jak na Slovensko doléhá válka na Ukrajině a jak moc silná je tamní dezinformační scéna? Jak se žije běžným lidem na Slovensku a proč tedy volí, koho volí?

Odpovědi bude hledat náš středoevropský zpravodaj Filip Harzer, který už za pár dní vyrazí na velkou reportážní cestu po různých koutech Slovenska. Podívat se chce na mítinky nacionalistických stran i k moci se deroucího Roberta Fica.

V samotný den voleb vám na Seznam Zprávách nabídneme rozšířené zpravodajství ze Slovenska včetně analýz výsledků. A obloukem se vracím k podcastu Vlevo dole – neboť na Slovensku bude i autorská dvojice Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší a natočí tam speciální epizodu z volebních štábů.

A Filip Harzer se pak vydá k severním sousedům – do předvolebního Polska, kde se ve volbách hraje o udržení konzervativního směru nastaveného Jarosławem Kaczyńským. Předvolební kampaň plná osobních útoků a obviňování už je v plném proudu.

Zůstane Polsko potížistou Evropské unie? Jak se na rozhodování voličů podepíše Kremlem rozpoutaná válka na Ukrajině? Kam vykročí země, která přijala zdaleka nejvíce ukrajinských uprchlíků? I o tom budou Filipovy reportáže, rozhovory a portréty klíčových osobností.

Další Pohled šéfredaktora vás čeká za měsíc. Pokud chcete dostávat celý newsletter rovnou do své e-mailové schránky, přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované