Hlavní obsah

Redaktor Seznam Zpráv přednáší o dezinformacích. Zájem mají děti i senioři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Knihovna Třinec

Petr Juna na přednášce v třinecké knihovně.

Reklama

Redaktor SZ Petr Juna přednášel o dezinformacích v Třinci a Brně. Na 400 lidí se tak dovědělo nejen jak dezinformace rozpoznat a jak se jim bránit, ale i jak vypadá práce novinářů nebo co občas přistává v redakční poště.

Článek

„Datový redaktor Seznam Zpráv, který nemá rád lži, ale rád je vyvrací.“ S těmito slovy uvítal redaktora Petra Junu třinecký Festival svobody. Petr tak byl jednou z festivalových „vlaštovek“, které přinesly informačně nasycené přednášky nejen pro středoškoláky, ale i pro širokou veřejnost.

„Přednášky v Třinci byly dvě. Na tu v Domově dětí a mládeže dorazili studenti třineckého gymnázia, těch prý bylo až 280. Večerní přednáška v knihovně byla značně komornější,“ popisuje Petr Juna. O jeho téma v knihovně měli zájem také senioři.

Hlavní témata byla jasná. „Přednášel jsem především o tom, jak pracují novináři, jak si ověřují informace, jak se v záplavě informací orientovat. To vše s důrazem na dezinformace,“ popisuje Juna. Přiznává, že při pohledu na plný sál gymnazistů mírně znervózněl, přestože už má zkušenosti s přednášením třeba z Hostivické knihovny nebo přímo ze Seznamu, kde prováděl školní exkurze.

„Mou výhodou je ale to, že když jsem nervózní, více mluvím,“ dodává s tím, že třinecká debata tak byla velmi plodná.

Studenti se zajímali nejen o nástroje na odhalování dezinformací – v sále seděli také potenciální novináři, kteří chtěli vědět, jak vypadá redakční rutina. Mezi oblíbené stálice patří okénko o tom, jaké zprávy chodí novinářům od čtenářů.

+3

Z přednášek čerpal i sám redaktor. „Zajímal jsem se o to, jak a v jaké formě dnešní středoškoláci konzumují média. Vyšlo z toho, že mnozí sledují různé účty na sociálních sítích a ty považují za relevantní zdroj informací. Takže jsme si povídali o tom, v čem je zrovna toto zrádné,“ říká Juna.

Redaktora Seznam Zpráv v listopadu přivítalo také brněnské Kulturní centrum Sibiř. Tam přednášku pořádala iniciativa Načase, která na střední školy přináší témata, která dle ní v běžném vyučování chybějí. Petr zde přednášel o dezinformacích pro zhruba 80 středoškoláků a ani tentokrát nechyběla diskuze.

Mediální výchova je dle Petra velmi důležitá. Sám rád vzpomíná na jaro, kdy spolu s kolegyní ze Seznam Zpráv, Bárou Novotnou, přednášeli pro děti prvního stupně základních škol.

„Byli to teprve třeťáci, ale o kyberbezpečnosti měli spoustu informací. Myslím, že i v tomto věku by tak byli naprosto schopní pomáhat s internetem třeba svým prarodičům. Dost silné povědomí měli i o dezinformacích. Ano, jedna konkrétní třída je sice velmi zkreslený vzorek, ale byla radost pozorovat, jak svědomitě k nebezpečí v podobě dezinformací přistupují,“ vzpomíná redaktor Seznam Zpráv.

Foto: Jana Pešlová Lindnerová

Spolu s Bárou Novotnou na přednášce pro děti třetí třídy základní školy.

Podzimními přednáškami v Brně a Třinci to ale nekončí. 19. prosince Petra Junu čeká základní škola v Zelenči, po Novém roce vystoupí například v Plzni.

Jeho diář se rychle plní, takže pokud stojíte o přednášku i ve vašem okolí, neváhejte Petra Junu kontaktovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované