Hlavní obsah

Vrbětice ukončily jednu éru, říká reportér nominovaný za kauzu na prestižní cenu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek.

Reklama

Reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek je nominovaný na Novinářskou cenu za práci na kauze výbuchů muničních skladů ve Vrběticích. Čím se oceňovaný text podle něj odlišoval? A překvapily ho rozsáhlé dopady mezinárodní aféry?

Článek

Konkurence je i letos velká. A konkrétně kauze Vrbětice se věnovala všechna média. Bylo pro tebe překvapením, že ses se svým textem dostal do nominací? A máš nějakou teorii, proč vybrali zrovna tvůj text, čím se nakonec od jiných článků odlišoval?

Překvapení to pro mne bylo. Protože můj článek je navíc jiný než ty ostatní. Kolegové z různých redakcí mají v nominacích články, které jsou aktuální i dnes, dalo by se říct tak trochu nadčasové. Ten můj je jiný, informace, které jsem jsou v něm obsažené, byly cenné ve chvíli, kdy text vyšel. To znamená v den, kdy premiér Babiš s ministrem vnitra Hamáčkem oznámili, že za výbuchy ve Vrběticích stojí ruští rozvědčíci. V té době jsem už dva týdny s touhle informací pracoval, ověřoval ji, sbíral k ní další informace a svědectví. Takže když večer oba politici vystoupili na tiskové konferenci a řekli o té kauze vlastně jen pár detailů, my jsme na Seznam Zprávách začali vydávat články s dalšími podrobnostmi případu, které v té chvíli byly zcela nové.

Vybavíš si, za jakých okolností jsi tenkrát informace ověřoval?

To asi nikdy nezapomenu, protože to bylo chvílemi za dost konspirativních okolností. Ale omlouvám se, víc k tomu říct nemůžu.

Napadlo tě na začátku, do jakých rozměrů se kauza nakonec vyvine a jaké zemětřesení spustí?

Asi ne úplně, člověk nemůže nikdy vědět, co informace hozené do veřejného prostoru způsobí. Ale ano – když jsem poprvé uslyšel, že Vrbětice jsou dílem Rusů a navíc stejných, kteří otrávili agenta Skripala, řekl jsem si: No pane jo, to asi nastane mezinárodní hukot. Pokud tedy česká strana najde odvahu tyto informace alespoň částečně zveřejnit. Nakonec nastal – a vlastně znamenal mimo jiné oslabení prezidenta a ruských špionážních aktivit u nás.

Kde můžete hlasovat pro nominovaný článek

Reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek je nominován v Česko-slovenské ceně veřejnosti, ve které o vítězi rozhoduje počet nasbíraných online hlasů. Hlasování je otevřeno do 21. června 2022 na tomto odkazu.

Jaké dopady podle tebe ještě může v budoucnu tento případ mít?

Já myslím, že ty dopady už nastaly a už jsem je zmínil. Ta kauza znamenala konec jedné éry. Co se týká samotného vyšetřování, které stále běží, tam se nedá čekat, že bychom u nás postavili před soud dva elitní členy ruské rozvědky, kteří sklad odpálili a zabili při tom dva lidi. Zajímavé ale bude sledovat, jestli policisté najdou v Česku někoho, kdo o ruském záměru věděl, a dokonce třeba Rusům pomáhal.

Reklama

Doporučované