Hlavní obsah

Ředitel národního pivovaru Budvar Boček rezignoval kvůli zdravotnímu stavu

 

Reklama

V čele českobudějovického pivovaru stál Boček od roku 1990, minulý týden získal státní vyznamenání Za zásluhy.

Článek

Jeden z nejdéle sloužících tuzemských generálních ředitelů, šéf Budějovického Budvaru Jiří Boček rezignoval. Podle informací Seznam Zprávy opustí svůj post kvůli zdravotnímu stavu, delší dobu se léčí s rakovinou.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) potvrdil Seznamu, že mu Boček zaslal rezignační dopis. „Dostal jsem dopis, který mi adresuje, s rezignací k 31. 12.," řekl Jurečka.

Ministr zemědělství plánuje vypsat výběrové řízení na nového šéfa pivovaru. „Pokud by tam bylo období, kdyby se ho nestihlo vybrat, pověřím někoho z Budvaru dočasně, než bude vybrán nový ředitel,“ uvedl Jurečka.

Boček je vnímán jako výrazná osobnost českého pivovarství, která zajistila Budvaru nebývalý rozvoj. Prosazoval tradiční výrobu, ale během své kariéry také musel odolávat několika pokusům o privatizaci českobudějovického národního podniku.

Respektovaný bojovník za Budvar

Například před čtyřmi lety, když světový konkurent Budvaru a jeho soupeř v boji o ochrannou známku v mnoha zemích světa Anheuser-Busch koupil Českobudějovický měšťanský pivovar, varoval Boček, že je z celé transakce patrné, že Anheuser-Busch nebude v Česku vařit pivo, ale jde mu především o kontrolu duševního vlastnictví. „A také si chce vytvořit předpoklad pro zapojení do případné privatizace Budějovického Budvaru po jeho transformaci na akciovou společnost s cílem získat pro sebe celosvětovou exkluzivitu pro značku Budweiser,“ citovaly Bočka tehdy Hospodářské noviny.

Devětapadesátiletý manažer byl generálním ředitelem Budějovického Budvaru od roku 1990. V roce 1991 vyprodukoval Budvar 400 tisíc hektolitrů piva, zatímco loni už zhruba 1,5 milionu hektolitrů.

Minulý týden Boček dostal u příležitosti státního svátku od prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy.

Není to jediné ocenění, které letos získal. V dubnu obdržel také respektovanou Výroční cenu České a moravské pivovarnické akademie za rok 2015.

Reklama

Doporučované