Hlavní obsah

Šéf špitálu v Chebu: Asi to dělám blbě. Volat o pomoc nemá smysl

Foto: Seznam Zprávy

Chebská nemocnice je pod náporem pacientů s koronavirem. Chybí jí především personál (Ilustrační foto).

Reklama

Článek

Příval pacientů a nedostatek lékařů. Nemocnice v Chebu je v posledních týdnech v krizové situaci. Ministr zdravotnictví Jan Blatný ale odmítl variantu, aby čeští pacienti byli ošetřováni v Německu. Jak si s tím nemocnice poradí?

Hostem Ptám se já byl šéf chebské nemocnice Martin Krušina, podle kterého by otevření možnosti pro převoz pacientů do Německa nemocnici ulevilo, ale není to dlouhodobé řešení.

„Jednorázový transport moc situaci neřeší. V pátek se nám podařilo přeložit pětadvacet pacientů (do českých nemocnic, pozn. red.), což není malé číslo, nicméně v neděli jsme jich přijali pětadvacet zpátky. Nemocnice funguje jako kontinuální překladiště. Je to nekončící boj,“ řekl ředitel nemocnice v Chebu Martin Krušina v pořadu Ptám se já.

Dovolávat se pomoci u dveří ministra zdravotnictví prý nemá smysl. „Budu za toho nejhoršího, co to neumí zvládnout. To už jsem teď,“ dodal a upřesnil, že situace je podle něj všude po republice špatná kvůli nedostatku lékařského personálu. „Nedá se říct, že v Chebu jsme na tom blbě a všichni nám můžou pomoci,“ vysvětlil.

„Pokud bude neustále přibývat 9 tisíc pacientů denně, volání o pomoc smysl nemá,“ řekl Krušina a vysvětlil, že řešením by mohlo být stažení lékařů, pendlujících do zahraničí, zpět do Česka.

Šéf chebské nemocnice se ohradil i proti slovům náměstka Ministerstva zdravotnictví Vladimíra Černého, podle kterého nemocnice nedostatečně komunikuje s dispečinkem lůžkové péče. „Jak poslouchám pana profesora, asi to děláme blbě. Vypadá to, že stačí vzít telefon a někam zavolat,“ dodal s tím, že transport pacientů je velmi složitý a vyčerpávající proces.

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním podcastu, nebo ve všech podcastových aplikacích.

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované