Hlavní obsah

Referendum, tabule, nebo přemístění? Politici hledají řešení v boji o sochu Koněva

Zástupci zastupitelských klubů na Praze 6 se neshodují v tom, co udělat s bronzovým Koněvem.Video: Šimon Trantina, Seznam Zprávy

 

Reklama

Šest zastupitelských klubů Prahy 6 ve čtvrtek zasedne k jednacímu stolu, aby vyřešili vyhrocenou situaci kolem sochy maršála Koněva.

Článek

Co udělat se sochou sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva na Náměstí interbrigády? Již ve čtvrtek o tom bude jednat zastupitelstvo Prahy 6. Politici nabízejí variant několik, ale shoda nepanuje na žádné.

„Jsme pro zachování stávajícího stavu. Pomník byl ještě za naší vlády doplněn o informační cedule a rozhodně nejsme v tuto chvíli pro odstranění sochy maršála Koněva,“ řekl předseda zastupitelského klubu hnutí ANO na Praze 6 Martin Polách.

Podle něj stačí, že jsou vedle sochy umístěné cedule, na kterých je stručně zmapováno armádní působení Ivana Stěpanoviče Koněva – účast na osvobození větší části Česka včetně pomoci při Pražském povstání, ale i potlačení maďarského povstání z padesátých let, výstavbě Berlínské zdi nebo pomoci s přípravou vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář z TOP 09 už ale před tím, než někdo na výročí okupace polil sochu rudou barvou a odstartoval vyhrocenou sérii událostí, nabízel, aby se socha přemístila do areálu velvyslanectví Ruské federace.

„Členové zastupitelského klubu TOP 09 a KDU-ČSL považují v současné situaci za vhodné nahradit sochu maršála Koněva novým pomníkem věnovaným těm, kteří se zasloužili o osvobození Prahy na konci druhé světové války. Ohledně možnosti přesunu sochy na pozemek ruské ambasády, městská část tuto variantu podporuje a ani my bychom s ní neměli problém,“ podpořil Kolářova slova předseda klubu TOP 09 a KDU-ČSL Ondřej Dušek.

Návrh přesunu sochy reaguje také na to, že incidenty typu chrstnutí rudé barvy na sochu se každý rok na konci srpna opakují pravidelně. Letos navíc přibyly i demonstrace a opakované stržení plachty z lešení kolem sochy zastánci Ivana Koněva. Plachtu tam nechala umístit městská část jako ochranu před vandaly, nakonec od tohoto řešení upustila.

„My navrhujeme vypsat referendum o osudu této sochy, protože si myslíme, že v této vyhrocené situaci je to už jediný možný a legitimní prostředek, jak naložit s budoucností sochy a náměstí,“ řekl Ondřej Chrást z Pirátů.

Zastupitelé ODS a STAN teprv rozhodnou, s jakým stanoviskem půjdou do čtvrtečního jednání.

„Situace přesáhla snesitelný limit a je třeba věc probrat a jednoznačně rozhodnout tento čtvrtek na zastupitelstvu. Osobně jsem přesvědčen, že Praha 6 má řadu dalších zásadních témat, kterým se musí bezodkladně věnovat,“ říká statutární místostarosta za ODS Jakub Stárek.

„My jsme před rokem nechali na ten pomník umístit informační tabule, které dovysvětlovaly tuto kontroverzní postavu. Nicméně aktuální situace nás přesvědčila, že je potřeba se k tomu postavit nějak radikálněji. Stanovisko našeho klubu ale ještě není definitivní,“ doplňuje předseda klubu STAN Petr Prokop.

Jednou z variant je také převezení sochy do Ruska. S tím přišla Koněvova dcera Natalja. Podle serveru lidovky.cz by taková cesta vyšla na zhruba 150 tisíc korun.

Názorový rozkol minimálně mezi některými stranami podtrhuje vyjádření Martina Polácha z ANO.

„Asi není potřeba odstranit sochu maršála Koněva, spíš si myslím, že by bylo potřeba odstranit pana starostu Koláře. Omlouvám se, že to tak říkám, ale syn diplomata, který si zakládá na zahraniční politice a je starostou na Praze 6, kde sídlí většina ambasád, zahaluje sochu, a odůvodňuje to tak, aby ji mohl lépe ochránit – to skutečně není citlivé řešení,“ řekl.

Za špatné řešení označili zahalení sochy plachtou i zástupci Ruské federace v České republice. Ti poté, co Kolář odmítl jménem městské části sochu umýt, obvinili Prahu 6 ze špatné péče o sochu a důrazně odmítali jakýkoli návrh přesouvání pomníku.

„Vycházíme z toho, že zajištění mezinárodních závazků k ochraně historických a kulturních památek na území ČR je na české straně,“ stojí v prohlášení Velvyslanectví Ruska v Česku.

Do sporu se vložil i ruský ministr kultury Vladimir Medinský. Ten označil Ondřeje Koláře za nacistu. Kolář se proti tomu ohradil, TOP 09 požádala ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka o předvolání ruského velvyslance. Petříček pak požádal Medinského o omluvu.

Výroky ruského ministra kultury jsou tím, co zastupitele Prahy 6 naopak spojilo.

„Považujeme za nepřijatelnou a odmítáme dehonestující kampaň vůči starostovi městské části Praha 6 včetně výroků ruského ministra kultury na jeho adresu,“ odsoudil Medinského slova Ondřej Dušek z TOP 09.

Martin Polách z hnutí ANO pak výrok ministra Ruské federace označil za velmi nešťastný, podle Petra Prokopa ze Starostů a nezávislých je dezinformační kampaň nejen od českých proruských politiků odstrašující.

„My důrazně odsuzujeme výroky ministra Medinského, myslíme si, že to přehnal , a že měl v této situaci raději mlčet, protože je to záležitost Prahy 6, jak s tou sochou a náměstím naloží,“ dodal Ondřej Chrást z Pirátů.

Reklama

Doporučované