Hlavní obsah

Reforma důchodů? Když do propasti, tak na plný plyn

Foto: ČTK / Seznam Zprávy, ČTK

Je otázkou času, kdy dojdou peníze na důchody. Když chcete vypadat chytře, říkejte tomu finanční neudržitelnost důchodového systému.

Reklama

Článek

Vyhlásit za hlavní problém penzí nespravedlnost je politický majstrštyk, ale i ekonomická nezodpovědnost.

Konečně víme, jak to za vlády Andreje Babiše, která, jak známo, řeší všechno přímo a hned, dopadne s důchodovou reformou. S tou reformou, kterou vláda ve svém programu slíbila prosadit bez zdlouhavých a neplodných diskusí.

Dopadne to jako vždycky. Tedy nijak. Přesněji řečeno – dopadne to ještě o něco hůř. Máme sice jenom dvě minuty, ale i tak pohodlně stihneme připomenout, proč je reforma penzí potřeba. Sledujte:

V Česku postupem času přibývá důchodců a ubývá pracujících lidí, kteří by jejich důchody financovali. A protože s tímhle vývojem se v dohledné budoucnosti nedá nic moc udělat, je zjevné, že zanedlouho prostě nebudou na důchody peníze.

Anebo budou, ale bude potřeba je brát už nejen z pojištění, ale stále více i z dalších příjmů rozpočtu. Takže zase nebudou na jiné důležité věci jako silnice, učitelé, školy a tak dále. Když chcete vypadat poučeně, říkejte tomu finanční neudržitelnost důchodového systému.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

To, co se dá vysvětlit za nějakých 25 vteřin, nedokázalo Česko vyřešit za 25 let vášnivých a mnohdy velmi chytrých debat.

Andrej Babiš sice nechal do vládního programu napsat zmíněnou nabubřelou frázi o zdlouhavých a neplodných diskusích, ale jinak o reformě penzí nevěděl a dodnes neví absolutně nic.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová je v tomto ohledu výrazně vzdělanější. Hravě by dokázala na ten prázdný list papíru v premiérově hlavě načrtnout základní problémy českých penzí. Jenže místo toho přesvědčila Babiše, že hlavním problémem důchodového systému není neudržitelnost, ale nespravedlnost.

A vytyčila skupiny, jimž je třeba důchody zvýšit nebo jim umožnit dřívější odchod do penze: pečující osoby, pracovníky v náročných profesích, naposledy i všechny rodiče. Od místopředsedkyně sociální demokracie je to politický majstrštyk, to zase klobouk dolů. Na oranžových billboardech se to bude vyjímat.

Ekonomicky je to ale čirá nezodpovědnost. Český penzijní systém se neomylně řítí do propasti. A jediné, co s tím Babišova vláda zvládne udělat, je přidat plyn.

Reklama

Doporučované