Hlavní obsah

Středočeský kraj chystá aktualizaci zásad rozvoje, zahrne další dopravní stavby

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Kraj do aktualizovaných zásad územního rozvoje zahrne připravované velké dopravní i další veřejně prospěšné stavby významné pro region. Na jaře bude veřejné projednání a krajské zastupitelstvo by zásady mělo schvalovat na podzim.

Článek

Schvalování aktualizace je důležité například pro stavbu propojení dálnic D7 a D8, vznik železniční trati Benešov - Praha přes Velké Popovice či stavbu obchvatů obcí v okolí plánované spalovny odpadů u Mělníka. Například propojku D7 a D8 chce kraj začít stavět v roce 2025.

„Teď už to je po projednání s dotčenými orgány, dotčené orgány jsou ministerstva,“ uvedl hejtmančin náměstek pro regionální rozvoj Jiří Snížek (Piráti).

Poslední aktualizaci zásad schválilo minulé zastupitelstvo kraje, příprava každé další trvá několik let.

Mimo kompletní aktualizace celých zásad mohou investoři, například kvůli stavbě vedení vysokého napětí, požádat o částečnou aktualizaci, která trvá přibližně rok.

Zásadám územního rozvoje je nadřazený dokument Politika územního rozvoje ČR, který schvaluje vláda, a podřazené jsou jim územní plány jednotlivých obcí. Právě zásady územního rozvoje určují umístění železnice, dálnic, silnic druhé třídy a dalších veřejně prospěšných staveb.

Reklama

Doporučované