Hlavní obsah

V Ostravě-Hrabůvce se budou opravovat zastávky a podchod pod Místeckou ulicí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ostrava zahájí v březnu přestavbu frekventovaných zastávek Dřevoprodej a podchodu pod rušnou Místeckou ulicí v Hrabůvce. Úpravy přijdou bez DPH téměř na 70 milionů korun a potrvají do ledna příštího roku.

Článek

Cestující během úprav čekají určitá omezení i změny v dopravě. „Zastávky u Dřevoprodeje náleží mezi hojně využívané, ale jejich současný stav tomu zdaleka neodpovídá, to se nyní výrazně změní. Lokalita zastávek získá zcela nový vzhled, bude přehlednější, bezbariérová a bezpečnější,“ uvedla náměstkyně ostravského primátora Zuzana Bajgarová (ANO).

Podchod u zastávek, který je jedním z nejhůř vypadajících ve městě, byl otevřen v dubnu 1977. Úpravy se budou týkat podchodu i přechodu mezi nástupišti. Zastávky budou mít nový mobiliář s atypickými přístřešky, přibude tam kamerový systém. „Vybudován bude úrovňový přechod přes tramvajový pás, rekonstrukce dozná dešťová kanalizace, venkovní elektroinstalace i veřejné osvětlení,“ uvedla mluvčí ostravského magistrátu Gabriela Pokorná.

Po dobu stavby budou v místě vytvořena provizorní nástupiště. Tramvajové zastávky a autobusová zastávka ve směru na Frýdek-Místek budou dočasně přemístěny, autobusová zastávka ve směru do centra bude kvůli uzavření podchodu dočasně zcela zrušena. Informace o změnách v dopravě a náhradních trasách město před zahájením stavby ještě upřesní. Zhotovitelem stavby budou IDS-Inženýrské a dopravní stavby Olomouc.

Místecká ulice je jednou z nevytíženějších silnic v krajském městě. Jde o silnicí I/56, která z Ostravy pokračuje do Frýdku-Místku jako dálnice D56. Zastávky Dřevoprodej se nacházejí na okraji nejlidnatějšího městského obvodu Ostrava-Jih a jsou důležitým přestupním uzlem pro lidi cestující ve směru do nebo z Frýdku-Místku.

Na tramvajové zastávce zastavují linky 1 a 10, které v obou směrech zajišťují celkem asi 300 spojů za pracovní den. Autobusové zastávky obsluhují tři městské a 11 regionálních linek. „Linky MHD představují denní počet 148 spojů v pracovní den, regionální linky pak 183 spojů v pracovní den,“ uvedla Pokorná.

Reklama

Doporučované