Hlavní obsah

Jihočeský kraj plánuje další využití ploch českobudějovického letiště

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jihočeský kraj plánuje další využití jednotlivých ploch Jihočeského letiště České Budějovice. V areálu zvažuje například výstavbu velkého nákupního centra, zázemí pro společnost Smartwings nebo cargo dopravu.

Článek

Kraj tak má k dispozici plochu o rozloze 152 hektarů, které jsou v areálu volné. Novinářům to dnes řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Celý projekt je na začátku a první stavební práce v podobě demolice starých budov, které dříve sloužily armádě, by měly začít příští rok. Termín dokončení proměny letiště je dlouhodobý. „Myslím si, že se bavíme třeba o horizontu deseti let. Dneska je pro nás důležité, že firmy, které by zde mohly být, za námi přicházejí s otázkou, za jak dlouho by to mohlo stát. Tohle území má obrovskou výhodu, že je v majetku Jihočeského kraje a nemáte tam žádné komplikace při povolovacích procesech,“ uvedl Kuba.

Další přínos projektu je podle něj v ekonomickém zisku. Kraj by mohl z pronájmu prostor pro různé subjekty hradit provozní ztrátu letiště, jehož je akcionářem. Každý rok zatím kraj doplácí na chod letiště přibližně 80 milionů korun.

Záměr například počítá s tím, že u vjezdu do areálu, kde je nyní parkoviště, by stálo nákupní centrum a fast food. „Kromě toho je to ideální lokalita pro čerpací stanici. A jejich majitelé o to mají zájem, jen když to místo vidí,“ řekl Kuba. Objekt bývalých kasáren by zase podle hejtmana mohlo nahradit výzkumné centrum se zaměřením na malé modulární reaktory. „Vzhledem k tomu, že Temelín je odtud vzdálený 30 kilometrů, tak to má svou logiku,“ uvedl. Dodal, že další lokalitu v areálu by mohla využívat společnost Smartwings jako zázemí pro servis letadel.

Jihočeský kraj loni dokončil transformaci areálu na mezinárodní civilní letiště. Od srpna, kdy provoz zahájilo, z něj odlétlo na dovolenou přibližně 5000 lidí. Loni odtud létaly linky do turecké Antalye a na řecké ostrovy Rhodos a Kréta. Další linky by letos měly létat i do Bulharska a Tuniska.

Bývalé vojenské letiště se nachází v Plané u Českých Budějovic a zabírá 320 hektarů, stojí tam asi 150 budov. „Jedná se o nejlukrativnější území v Jihočeském kraji a chceme je smysluplně využít. Nemáme v úmyslu je prodávat nebo zde budovat nějaké obrovské haly. Roky se hovořilo o tom, jaký má letiště potenciál, ale nic se nedělo, a až nyní my přicházíme s konkrétním projektem,“ uvedl Kuba.

Reklama

Doporučované