Hlavní obsah

V českobudějovické nádrži Bagr se množí sinice a žije zde také invazivní ryba

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V českobudějovické vodní nádrži Bagr se přemnožují sinice a vyskytuje se v ní také nežádoucí invazivní druh ryby slunečnice pestré.

Článek

Vychází to z průzkumu vědců, kteří se v těchto dnech na vodní plochu v blízkosti centra Českých Budějovic zaměřili. Výsledky mají poskytnout podklad k tomu, jak nádrž využít. Vědci to dnes řekli novinářům.

Cílem projektu je zjistit zejména sezonní vývoj zatížení této nádrže, které má rozhodující vliv na takzvané zelenání vody způsobené rozvojem sinic a řas. Stav nádrže ovlivňuje zejména fosfor, který se do vody dostává nejčastěji z odpadních vod a z uměle hnojených polí. „Na základě získaných výsledků překračuje průměrná koncentrace fosforu v nádrži o více než 20 procent nejvyšší přípustnou koncentraci pro vodárenské a rekreačně využívané nádrže. V případě hlavního přítoku je tento limit překročen v průměru o více než 35 procent,“ řekl Jan Potužák z Povodí Vltavy.

Kromě toho je podle vědců důležité odstranění ryb, které konzumují zooplankton, jehož nedostatek následně vede k přemnožení sinic a řas. Kvalitě vody podle vědců současná skladba ryb neprospívá. „Doposud nejhojněji zjištěným druhem byl okoun říční do velikosti deseti centimetrů. Byl tu potvrzen i výskyt populace invazivní slunečnice pestré, což je ryba původem ze Severní Ameriky šířící se po Evropě, která figuruje na takzvaném černém unijním seznamu a nesmí se vypouštět do volných vod. Ve společenstvu zcela chyběli vrcholoví predátoři, jako je štika nebo candát,“ řekl Petr Blabolil z Biologického centra Akademie věd ČR a Jihočeské univerzity.

Výsledky vědeckého průzkumu mají městu pomoci stanovit, jak postupovat, aby se kvalita vody v Bagru zvýšila. Rybník vznikl v minulém století poté, kdy se v místě těžil štěrk a plochu pak po skončení prací zalila voda. Bagr s plochou přibližně 2,6 hektaru je v parku Stromovka. „Tato akce je pro mne významná hned v několika rovinách. Samozřejmě jako obyvatelka (Českých) Budějovic vítám všechny kroky, které povedou k vyčištění Bagru a jeho širší využitelnosti. Jako politička si velmi vážím synergie a spolupráce mezi magistrátem, vědeckou obcí a veřejností. A v neposlední řadě jako Pirátka oceňuji rozhodování na základě dat a podložených informací, nikoliv dojmů. Informace, které získáme, budou využity k výběru nejvhodnějších opatření jak po stránce finanční i odborné, tak i z hlediska prospěchu veřejnosti,“ uvedla náměstkyně českobudějovické primátorky Zuzana Kudláčková (Piráti).

Reklama

Doporučované