Hlavní obsah

V písecké Sladovně začala výstava věnovaná Janu Amosi Komenskému

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Interaktivní výstava věnovaná osobnosti a myšlenkám Jana Amose Komenského začala dnes v písecké Sladovně. Výstava potrvá do konce letošního roku.

Článek

„Nejedná se o klasický formát vázaný na jeden konkrétní výstavní prostor. Návštěvníci zažijí cestu běžně nepřístupnými místy Sladovny, dostanou možnost poznat osobnost Komenského a porovnat jeho myšlenky se sebou samými,“ řekl ředitel Sladovny Adam Langer.

Výstavu připravovalo sedm lidí, kteří se dlouhodobě věnují Janu Amosi Komenskému. Jde o dramaturgyni a režisérku Dominiku Špalkovou, výtvarníka a pedagoga Jana Svobodu, odborníka na komeniologii a intelektuální dějiny raného novověku Vladimíra Urbánka, divadelníka Romana Černíka, scénografa Tomáše Žižku, loutkáře a pedagoga Tomáše Machka a Adama Langera. „Společně jsme se vydali na cestu vlastního poznání ve stopách Komenského a každý z nás otiskl do výstavy osobitou zprávu a zkušenost,“ uvedl Machek.

Návštěvníci se vydají na pouť v chronologicky opačném směru Komenského života. Začnou u pomníku v Naardenu, kde je český učenec pohřben, a postupně poputují jeho životem až k narození. Výstava nabízí prolínání různých formátů jako například prohlídku hradu, tvůrčí program nebo imerzivní divadlo za aktivní účasti návštěvníka.

Výstava je součástí akce Pískoviště, která dnes začala a potrvá do neděle. Na několika místech v Písku nabídne návštěvníkům různý program. Jeho součástí jsou například závody dračích lodí, divadelní představení nebo koncerty. „Hlavní myšlenkou letošního ročníku je porovnání současného labyrintu světa s Labyrintem světa Komenského,“ řekl Langer.

Reklama

Související témata:

Doporučované