Hlavní obsah

V Temelíně se vylíhlo mládě kriticky ohroženého sokola stěhovavého

Foto: Shutterstock.com

Sokol stěhovavý (ilustrační foto).

Reklama

V jaderné elektrárně Temelín se nedávno vylíhlo mládě sokola stěhovavého, dostalo jméno Laura. Sokolí pár jej na svět přivedl v budce na druhé nejvyšší stavbě v areálu, stometrovém ventilačním komíně.

Článek

Stav mláděte zkontroloval ornitolog, který jej také okroužkoval. Na záchraně sokola stěhovavého spolupracuje ČEZ s ornitology od roku 2011. Novináře o tom dnes informoval temelínský mluvčí Marek Sviták. Sokol stěhovavý je kriticky ohroženým druhem. V Česku se sleduje asi 120 pravidelně hnízdících párů těchto dravců.

„Jde o samičku starou něco přes měsíc. Je v dobrém stavu a má se čile k světu,“ řekl zoolog Václav Beran, jenž mládě okroužkoval. Hliníkové kroužky nasazuje sokolím mláďatům na obě nohy. První se kontroluje při odchytu a značí, že jde o sokola z Česka. Druhý umožňuje kontrolu na dálku pomocí dalekohledu.

V budce na stometrovém ventilačním komíně elektrárny se mláďata zdrží přibližně měsíc a půl. Pak své rodné hnízdo opustí. „První dva roky bývají sokoli hodně bouřliví, různě se potulují, uletí třeba i stovky kilometrů. Narazit na ně mohou kolegové v podstatě kdekoli v Evropě. Hnízdit začínají kolem třetího roku života,“ popsal Beran.

Temelínskému páru se mládě vylíhlo druhý rok po sobě. Loni pár přivedl na svět tři samičky – Valerii, Evženii a Alexandru. I tentokrát temelínští sokolče pojmenovali - Laura. Dalších sokolích přírůstků se v Temelíně mohou dočkat za rok. Sokolí páry na jednom místě zůstávají i 15 let, uvedli ornitologové.

Sokol stěhovavý je kriticky ohrožený druh. ČEZ spolupracuje s ornitology na jejich záchraně od roku 2011. „Za víc než deset let vzlétlo z našich provozů 163 mláďat,“ uvedla ředitelka útvaru ESG Skupiny ČEZ Kateřina Bohuslavová. Sokoli hnízdí na deseti místech, jež spadají pod ČEZ. Vedle obou jaderných elektráren v Temelíně a Dukovanech jsou to Tušimice, Ledvice, Trmice, Proboštov, Mělník, Třeboradice u Prahy, Počerady a Dětmarovice.

Čtyři mláďata má od května sokolí pár, který hnízdí na komíně výtopny českobudějovické teplárny ve Vrátě. Jsou to zároveň první okroužkovaná mláďata sokola stěhovavého v ČR ze sledovaných hnízdících budek. V průmyslové lokalitě na předměstí Českých Budějovic zahnízdil sokolí pár poprvé v roce 2019. Od té doby se tam každoročně vrací. Dospělosti se dožije jen zhruba třetina nejsilnějších jedinců a postupně se od svého rodiště posouvají desítky kilometrů.

Reklama

Doporučované