Hlavní obsah

Ve Strakonicích zahajuje provoz první automatická prodejna potravin v ČR

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Provozovna bude fungovat v nepřetržitém režimu. Přes den bude zákazníky obsluhovat personál, ale v nočních hodinách pak lidé budou nakupovat sami.

Článek

Do prodejny budou moci vstoupit pomocí speciální aplikace, jejím prostřednictvím pak budou za nákup i platit. Novinářům to dnes řekli zástupci skupiny COOP, která automatickou prodejnu provozuje. Podle nich jde o první takovou prodejnu v republice.

„Ve světě vznikají různé koncepty bezobslužných prodejen. Například v zemích, jako je Jižní Korea, jsou tyto obchody již zcela běžnou věcí. Velký rozvoj lze registrovat také ve skandinávských zemích nebo západní Evropě,“ uvedl Pavel Kozler, výkonný ředitel agentury Knowinstore, která stojí za technickým řešením konceptu.

Dodal, že v zahraničí hledal inspiraci pro automatickou prodejnu. „Aktivně propojujeme dva světy – vývojářské společnosti a tradiční retailové sítě. V tomto případě jsme nasadili vlastní inovativní řešení, které je nejen efektivní, ale také finančně dostupné. Proto je dobře využitelné i v českých podmínkách,“ uvedl.

Strakonická automatická prodejna, která se nachází v centru města, nabízí klasický potravinový sortiment. V nočním provozu budou moc lidé nakupovat například i krájené uzeniny nebo sýry připravené ve vakuovaném obalu. „Za důležité také považujeme i naše soustředění se na regionální potraviny. Prodáváme například pečivo z místních pekáren či uzeniny od místních řezníků. Nedává smysl, aby tento druh zboží složitě cestoval po republice, jak je tomu u nadnárodních řetězců,“ řekl ředitel rozvoje a marketingu sítě COOP Lukáš Němčík.

COOP předpokládá, že by podobnou automatickou provozovnu v červnu otevřel i v Českém Krumlově. „Myslíme si, že právě v menších a středních městech má koncept automatických prodejen největší potenciál kvůli měnící se struktuře zákazníků, z nichž stále větší část vyžaduje maximálně flexibilní služby. V těchto lokalitách jsou navíc například v podvečerních hodinách či o víkendech často otevřeny jen velké obchody na okrajích, které jsou dostupné mnohdy pouze autem. Pro rychlé nákupy je neustále otevřený automatický obchod v pěší dostupnosti ideálním řešením,“ řekl Němčík.

COOP v České republice sdružuje 46 spotřebních družstev, která provozují síť přibližně 2500 prodejen. Družstevní prodejny COOP předloni meziročně zvýšily tržby o sedm procent na zhruba 33 miliard korun.

Reklama

Doporučované