Hlavní obsah

Vojenské lesy obnovily v újezdu v Boleticích nádrž na řece Blanice

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vojenské lesy a statky (VLS) obnovily v újezdu v Boleticích na Českokrumlovsku nádrž Černý potok na řece Blanice.

Článek

V minulosti sloužila pro plavení dřeva. Obnovená nádrž má zadržovat vodu v krajině a také zlepšit životní podmínky pro kriticky ohroženou perlorodku říční, jejíž největší středoevropská populace v Blanici žije. ČTK to řekl mluvčí VLS Jan Sotona.

„Nesnažíme se budovat v lesích žádné velké vodní plochy, hlavním cílem je zasadit do krajiny velké množství malých rybníčků a nádrží, které zde zadrží vodu, zlepší mikroklima v bezprostředním okolí a budou sloužit jako životní prostor živočichům i floře,“ uvedl ředitel VLS Ivo Dohnal.

Obnovení nádrže Černý potok je součástí projektu Živá voda. VLS do něj od roku 2015 i s využitím evropských dotací investovaly 100 milionů korun. „V krajině tak vznikly na čtyři desítky malých vodních děl. Jedná se o rybníčky, nádrže, ale také další desítky napajedel či tůní, které zlepšují biodiverzitu v jejich bezprostředním okolí a druhovou rozmanitost dané lokality. V některých lokalitách, jako například v Brdech a na Moravě, budujeme nová vodní díla. Ale v případě Šumavy vracíme do krajiny především historické malé vodní plochy, které zde dříve byly a zanikly,“ dodal Dohnal.

Kromě šumavské nádrže Černý potok VLS loni dokončily dalších sedm vodních děl. Čtyři jsou v Ralsku na Českolipsku, dvě další lesní nádrže zadržují vodu v Brdech a jedna vznikla na Olomoucku v Libavé.

Reklama

Související témata:
Boletice

Doporučované