Hlavní obsah

Zájem o lyžařské školní kurzy na Šumavě je velký, hostů v hotelích je ale méně

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Zájem o lyžařské školní pobyty v jihočeských zimních střediscích je letos srovnatelný, někde i mírně vyšší než poslední rok před pandemií. Hotely a penziony na Lipně mají až o 30 procent méně hostů než v roce 2019.

Článek

Naopak Kvilda je plná. Někteří klienti ruší pobyty na poslední chvíli kvůli karanténám. Některé školy zrušily kurzy kvůli náročným výběrovým řízením a storno podmínkám. Vyplývá to z ankety ČTK.

Lyžařské kurzy zrušila Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická z Českých Budějovic, protože na podzim nebyla jasná situace. Škola musí kvůli kurzům udělat výběrové řízení, jde o sumu přes 400 000 Kč. „Je to formálně i časově dost náročné. Pak jsou problémem storno podmínky: potřebuju začít pořádat lyžák měsíc před tím, než bude, a to v této době nedává vůbec smysl, plánovat cokoli měsíc dopředu. Druhý problém je, že po úpravách ve školském zákoně musí platit dopravu škola. Já na to moc prostředky nemám, ty, které mám, využiju radši na rozvoj školy,“ řekl ČTK ředitel školy Jaroslav Koreš.

Ve skiareálu Lipno zájem o kurzy je. Každý týden tam nějaký mají. „Odhaduji, že v lednu tady bylo tak dvanáct škol,“ řekl ČTK šéf lyžařské školy ve skiareálu Petr Chalupa. Zájem je podle něj srovnatelný, možná i lehce vyšší než poslední rok před pandemií. Školy řešily, jaké jsou storno podmínky. „To se týkalo hlavně ubytování. Záleželo, jak jim ubytovatelé vycházeli vstříc. Část trvala na zálohách a storno podmínkách, druhá část chápala situaci, že se může stát cokoli,“ řekl Chalupa.

Zhruba stovky dětí denně lyžují díky kurzům na šumavském Zadově. Podobně jako na Lipně zájem trvá. „Je možná o trošku menší než začátkem roku, ale pořád tady školy vídáme. Zájem je stejný nebo nepatrně vyšší než před covidem. Kurzy, které byly (v posledních letech) zrušené kvůli opatřením, se školy snaží dohnat, nechtějí o to děti připravit,“ řekl ČTK za areál Petr Vondraš.

Plně obsazená je lyžařská škola na Kvildě. Sjezdovka je vytížená. „Neustále mi chodí esemesky, maily, jestli bych nemohl poradit, že lyžařská škola je plně obsazená. O ubytování je hodně velký zájem. Kvilda byla plná turistů už v listopadu a prosinci, kdy asi lidé utíkali z města, možná jak nebyly vánoční trhy, tak je ve městě nic nedrželo. To stejné se děje teď, i přes týden je tu spousta lidí, když jdete vpodvečer, všude v penzionech se svítí,“ řekl ČTK starosta Václav Vostradovský (STAN). Kvilda má kapacitu 1 300 lůžek, obsazená je asi z 80 procent. Sehnat postel na příští týden, kdy budou jarní prázdniny, je podle starosty těžké.

V Lipno Lake Resort s 550 lůžky v 92 apartmánech mají proti rokům před covidem na šest týdnů jarních prázdnin v průměru o 15 až 20 procent méně hostů. Ve stejnou dobu před pandemií mívali mnohé týdny vyprodáno. Chybí hlavně turisté z Nizozemí a Německa. V lednu měli kvůli koronavirovým opatřením o něco méně hostů než v roce 2019. „Jsme ale rádi, že nám naše nová vláda již provozy nezavírá a máme alespoň šanci se s tou situací trochu poprat,“ sdělil ČTK za resort Luboš Krejza. Kvůli covidu upravili i pravidla pro storna pobytů a snaží se vycházet hostům co nejvíc vstříc, aby se nebáli zamluvit lůžka včas a měli jistotu, že o své peníze nepřijdou.

Trochu horší oproti očekáváním byla lednová situace v lipenském hotelu Element s 310 lůžky. Lucie Heřmánková z hotelu to přičítá špatným sněhovým podmínkám ze začátku roku. O 40 procent méně hostů než o jarních prázdninách v roce 2019 má letos hotel Resort Relax Dolní Vltavice se 157 lůžky. V lednu mu proti předcovidovým rokům nyní chybělo téměř 30 procent turistů. Situaci hodně ovlivňují i karantény a pravidla pro očkování dětí. „Rezervace jsou last minute, lidé mají strach, že jim vyjde pozitivní test,“ uvedl obchodní manažer hotelu Martin Prokeš.

Reklama

Doporučované