Hlavní obsah

Zámecký koncert v Náměšti nad Oslavou připomene skladatele Josepha Haydna

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Rakouský soubor Concilium musicum Wien vystoupí v sobotu na slavnostním zámeckém koncertu v Náměšti nad Oslavou, který připomene letošní 290. narozeniny hudebního skladatele Josepha Haydna.

Článek

Zámecké koncerty se v Náměšti nad Oslavou konají od roku 1991. Podle kastelána zámku Marka Buše je obnovil jeden z členů rodiny Haugwitzů, které zámek do roku 1948 patřil. Zámecký koncert je tradičním vrcholem hudební sezony na náměšťském zámku, proslulém bohatou hudební tradicí.

„Dramaturgii koncertu tvořím většinou podle toho, co bylo v oblibě na zámku v Náměšti v době Jindřicha Viléma Haugwitze, toho, který tady hudební tradici na začátku 19. století založil. V jeho bohaté hudební zámecké sbírce bylo mnoho děl Josepha Haydna. Joseph Hayden byl tady jeden ze skladatelů, který byl u rodiny Haugwitz velmi oblíben spolu s Händlem, Mozartem, Naumannem, Salierim. Takže navazujeme na to, co by pravděpodobně udělal Jindřich Vilém Haugwitz k narozeninám Haydna, kdyby tady byl,“ řekl Buš.

Vídeňský soubor podle něj hraje hlavně klasicistní hudbu, na zámku v Náměšti nad Oslavou vystoupí po několikáté. Při sobotním koncertu zazní i úvodní část z Haydnovy kantáty Applausus nebo Symfonie č. 48 C dur Maria Theresia.

Tradici zámeckých koncertů založil v roce 1991 Karel Antonín Haugwitz, majitel zámku Osová a bratranec Jindřicha Haugwitze, který do roku 1945 náměšťský zámek vlastnil. Když v roce 1995 Karel Antonín Haugwitz chystal v Náměšti nad Oslavou setkání žijících členů rodiny, zemřel krátce před ním. Pochovaný je v náměšťské rodinné hrobce.

Koncerty se na zámku konají od roku 1991 každoročně, výjimkou nebyly ani roky spojené s omezeními kvůli covidu-19. „I když jsme v roce 2020 plánovali 30. koncert a nebylo jisté, že se uskuteční, se nakonec uskutečnil. Ale protože nemohli přijet hosté z Rakouska z rodiny Haugwitz, tak jsem udělali 29,5. koncert, takový přechodový. A v loňském roce už se uskutečnil jubilejní 30. koncert, byť v pořadí jednatřicátý,“ dodal Buš.

Reklama

Doporučované