Hlavní obsah

Náměšť nad Oslavou chce letos dokončit cyklostezku podél řeky Oslavy

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Náměšť nad Oslavou na Třebíčsku chce letos dokončit cyklostezku podél řeky Oslavy, kterou začala budovat v roce 2016. Její poslední část vyjde na takřka 20 milionů korun, necelých 11 milionů pokryjí dotace.

Článek

Staveniště si zhotovitel převezme příští středu. Cyklostezka naváže na předchozí etapy u původní lávky přes řeku, která sice přečkala stoletou vodu z roku 1985, už je ale ve špatném technickém stavu a navíc nestojí na pozemku v majetku města. Po nové komunikaci budou moci lidé pokračovat ke sportovnímu areálu, kde povede mezi zimním stadionem a fotbalovým hřištěm přes řeku nová lávka.

„Přístup na stávající lávku je po soukromých pozemcích, které město nemůže získat do svého majetku. To je historická zátěž tady toho, takže přístup do Červených domů tam, tím, že jde po soukromých pozemcích, je samozřejmě neperspektivní,“ řekl starosta asi pětitisícového města Vladimír Měrka (SNK).

Komunikací, která by usnadnila pohyb cyklistů i chodců podél řekly Oslavy, se náměšťská radnice začala zabývat před deseti lety, když zadala vyhledávací studii. Cílem bylo umožnit bezpečný pohyb městem mimo hlavní komunikace.

Cyklostezka prochází i pod frekventovanou silnicí I/23. Vede centrem města vedle nákupního domu i historického kamenného mostu před Komenského náměstím. V délce necelé tři kilometry ji mohou lidé využívat od Smetanovy ulice až k ulici Červené domky. Její první část byla otevřena v listopadu 2016. Dosavadní náklady na vybudování cyklostezky byly asi 40 milionů korun. Město získalo na investici dotaci Státního fondu dopravní infrastruktury.

Reklama

Doporučované