Hlavní obsah

Náměšť nad Oslavou dokončila opravu barokního mostu asi za 12 milionů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Náměšť nad Oslavou dokončila opravu barokního mostu asi za 12 milionů korun. Vrátila na něj i většinu soch, některé ještě čeká restaurování. Slavnostní rozsvícení mostu ale radnice zrušila.

Článek

V uplynulém týdnu stavební firma dokončila dláždění mostu a ve čtvrtek se na opravené podstavce vrátila sochařská výzdoba, která je betonovou kopií původních kamenných soch. Na most se vrátilo 15 z 20 soch.

„Jednu musíme nechat udělat úplně novou, stála pod borovicí směrem k pivovaru a je natolik zdevastovaná, že musí být nová. A čtyři sochy se restaurují,“ řekl starosta Vladimír Měrka (SNK). Do rukou restaurátorů se v dalších třech letech dostanou i sochy, které jsou nyní zpět na mostě. Restaurování jedné sochy vyjde podle Měrky asi na 150 tisíc korun. Demontáž soch kvůli opravě mostu začala loni v říjnu.

Most z první poloviny 18. století byl až do roku 1986 jedinou dopravní spojnicí břehů Oslavy na hlavní silnici mezi Třebíčí a Brnem. Podle webu města po něm v roce 1979 projelo denně 5000 aut. Dnes je součástí pěší zóny. Jeho opravu město podle dřívějšího vyjádření starosty Měrky připravovalo 15 let.

Originály soch z mostu jsou uložené na náměšťském zámku v takzvané Luteránce, sklepním prostoru z doby původního hradu. Seřazené jsou stejně jako dřív na mostě. Podle kastelána zámku Marka Buše byly naposledy restaurovány při snímání z mostu v roce 1991.

Sochařská výzdoba mostu byla dokončena v roce 1744, podílelo se na ní víc autorů. Osm soch vytvořil Josef Winterhalter. Sochy zobrazují archanděly a světce.

Reklama

Doporučované